2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Itt van az ősz, itt van újra – de sajnálja a júliusi pocsékolást a nyár, hát egy kis rájátszást produkál. A televíziós világot azonban nem lehet átverni, ott mindig jobban tudják, mi az ábra, úgyhogy lázasan készülődnek a nagy őszi hajrára.

Itt van az ősz, itt van újra – de sajnálja a júliusi pocsékolást a nyár, hát egy kis rájátszást produkál. A televíziós világot azonban nem lehet átverni, ott mindig jobban tudják, mi az ábra, úgyhogy lázasan készülődnek a nagy őszi hajrára. Ami persze az újítás jegyében zajlik, hiszen mindig kell valami, amivel odacsalják a tömegeket a képernyő elé. Előbb a kisebb-nagyobb vezéreket, műsorvezetőket, szerkesztőket csereberélik, nagyjából már megvolt a nagy rostálás, most egyfajta tilitoli megy a nagy sakktáblán. Süveges Gergő a Duna Televízióban és a Magyar Rádióban folytatja. Több mint tíz évig dolgozott a köztévében, vezette a Híradót, a Ma reggelt, állandó résztvevője, 2010-ben vezető kommentátora volt a tévé választási műsorainak, aztán kinevezték az M2 intendánsának, de már februárban lemondott vagy lemondatták, miután egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra a családi csatornává átalakuló M2 tervezett műsorstruktúráját. A Duna Televízióhoz és a Magyar Rádióhoz távozik, ha igaz.

A közmédiumok októbertől indítanák el az új műsorstruktúrát. Lesz „közszolgálati Fókusz” (napi bulvárműsor) a főadón, hétközna-pokon, a fél nyolcas Híradó előtt, talán Novodomszky Évával és M. Kiss Csabával. D. Tóth Kriszta, a Híradó egykori arca állítólag a hírműsor jobbra tolódása miatt mondott le a műsorvezetésről, ezután heti szórakoztató talkshow-t vezet, de ez más lesz, mint a kereskedelmi tévék celebdumái, ugyanis ide a tehetségüket valóban bizonyító ismert és elismert embereket hívják meg. Bekapcsolódik a műsorba a Washingtonból hazatérő Bombera Krisztina is,. Ezt a talkshow-t D. Tóth Kriszta és Kert Attila, az MTV korábbi hírigazgatója dolgozta ki. Lehet, hogy lesz hetente jelentkező közéleti és fogyasztóvédelmi műsor is.

A Duna Televíziótól távozik a vezérigazgató, ugyanis Ókovács Szilvesztert a Magyar Állami Operaház kormánybiztosának nevezték ki.

A kereskedelmi csatornáknak egy lépéssel mindig a másik előtt kell galoppozniuk, mert ugye a nézettség hozza a zsozsót. Ennek megfelelően sokkal erősebb a műsorreklámjuk is. Az RTL Klub Híradóját szeptember 5-től ismét fél héttől sugározzák. Augusztus 22-től újraindult a Barátok közt sorozat; a Házon kívül és XXI. század című műsor pedig augusztus 30-ától egymás után jelentkezik, keddenként este 11 órától. Aztán jön a két nagy bomba: a ValóVilág és a tavalyi év legnézettebb tehetségkutató műsora, az X-Faktor, előbbi szeptember 12-től, utóbbi szeptember 3-án 21 órától. Az X-Faktor 2011-es sorozata a válogatásokból összeállított, illetve a Tábor és a Mentorok Háza részekkel jelentkezik az élő adások indulása előtt. A Mentorok Háza dupla epizódokkal látható. Szeptember első vasárnapján visszatér a Heti hetes is. A saját gyártású műsorok mellett új részekkel folytatódnak a külföldi sorozatok: a Hazudj, ha tudsz, a Dr. Csont és a Mentalista.

Augusztus 22-től a TV2 is több új műsorral, illetve a sorozatok új csokrával jelentkezett. Indul Hajdú Péter gyártásában az ÖsszeEsküvők című valóságshow, de elmarad a korábban már beharangozott Megasztár 6. Kárpótlásképp dupla részekkel tér vissza a Jóban, rosszban sorozat, és hosszabb műsoridővel, 50 percben jelentkezik a Tények is. A hírműsort követi a szintén hosszabb, 55 percesre bővült Aktív, így a Jóban, rosszban este negyed tíztől kerül adásba. Visszatért Hajdú Péter és az ötvenedik adásán túl levő Frizbi, és új epizódokkal láthatók a külföldi sorozatok is.