2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folyamatosan fejleszt az E.ON

A Delgaz Grid, az E.ON csoport tagja, ebben az évben 428 millió lejt (több mint 9 millió eurót) fektetett be a gáz- és villanyhálózat korszerűsítésébe – hangzott el azon az év végi sajtótájékoztatón, amelyet Csulak Ferenc, az E.ON Románia vezérigazgató-helyettese és a Delgaz Grid vezérigazgatója, valamint Claudia Griech, az E.ON vezérigazgató-helyettese tartott Marosvásárhelyen. 

Fotó: Nagy Tibor


110 km-rel bővült a hálózat 

A gázhálózat korszerűsítésére 22 millió lejt, azaz 43 millió eurót költöttek, s ebből 32 kilométeren újították fel a hálózatot. Ezen túlmenően 110 kilométernyi új vezetékkel bővítették a hálózatot, ami lehetővé tette új fogyasztók rácsatlakozását a rendszerre. 

Maros megyében a gázvezetékeket 60 kilométeren cserélték ki, a munkálatok hét vidéki településen és négy városban – Szászrégenben, Marosludason, Dicsőszentmártonban és Szovátán – zajlottak. Megyénkben 17 kilométer új vezetéket helyeztek el. 

Bár megyénket nem érinti, mivel itt nem az E.ON szolgáltatja a villamos energiát, mégis megemlítjük, hogy a moldvai megyékben 225 millió lejt (47,6 millió eurót) fektettek fejlesztésekbe, 61 transzformátorállomást korszerűsítettek. A villanyhálózatot 300 kilométeren sikerült felújítani, és távirányított berendezésekkel ellátni, továbbá 24 km új hálózatot megvalósítani. 

Negyven elektromos töltőállomás 

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy európai alapokból a NEXT-program keretében 14 elektromosautó-töltőállomást helyeztek üzembe. Az E.ON Energia tagja annak a konzorciumnak, amely romániai szinten kiépíti a töltőállomás-hálózatot. Marosvásárhelyen jövő év elején még egy töltőállomást helyeznek üzembe, s ezzel lezárul a Jászvásár–Marosvásárhely közötti „elektromos autópálya” kiépítése. A NEXT-projekt keretében Romániában 40 gyors elektromosautó-töltőállomást létesítenek, ebből 19-et az E.ON Energia és 21-et a Mol Románia fog megvalósítani. 

Okosházak, hatékony gázkazánok

A sajtótájékoztatón szó esett az okosfalu, az E.ON Smart Village programról, amelyet Arad megyében, Szépfaluban kísérleti jelleggel vezettek be, s amit 25 bánsági településre terjesztenek ki. Ezeken a településeken modern, kis fogyasztású közvilágítási rendszert hoznak létre, klímaberendezéseket, elektromosautó-töltőállomásokat és napelemeket szerelnek fel az E.ON Energia vállalattal partnerségben. 

Energetikai és környezeti szempontból intelligens megoldást kínál az E.ON Smart House, amely a hatékony energiafogyasztást helyezi előtérbe. Az E.ON Life fűtésrendszer egy kondenzációs gázkazánból áll, amelyet egy okostermosztát távirányítással működtet, s aminek segítségével 30 százalékkal csökkenthető a fogyasztás. A szolgáltató biztosítja a sürgősségi beavatkozást a villamos és a gázberendezések meghibásodása esetén. Claudia Griech vezérigazgató-helyettes szerint nagyon jól működik a program, mert egyre több fogyasztó választja a nagyobb hatékonyságú kondenzációs kazánokat. 

 Szakemberképzéssel orvosolják a munkaerőhiányt 

Csulak Ferenc vezérigazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy ez az esztendő korántsem volt stresszmentes, mert folyamatosan alkalmazkodni kell a törvényes előírások változásaihoz, s a módosítások akadályozták a munkát. Volt olyan, hogy két hónap alatt hétszer változtak a törvényes előírások. 

Ami a munkaerő kérdését illeti, a vezérigazgató elmondta, hogy szakemberhiány van, az ágazat nem vonzza a fiatal munkaerőt. Szerelőkre, hegesztőkre, mérnökökre van szükség. A közelmúltban Medgyesen kezdték el az alkalmazottak képzését, s hasonló központot nyitottak Suceaván az elektromos szektor munkavállalói számára is. Marosvásárhelyen a Constantin Brâncuşi Technológiai Líceumban kezdték el az oktatást, három év múlva 16-an lehetnek gázszerelők a cégnél.