2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Televíziós szakemberek és független alkotók szűkkörű, meghitt ünnepének adott otthont szombat este a marosvásárhelyi Grand Szálló. A kilencedik alkalommal megrendezett Simfest díjátadó gáláján – amint azt az esemény házigazdája, Liviu Pancu színművész is megjegyezte – több nyertes produkció szerzője is hiányzott, nevükben a munkatársak vették át a kitüntetést.


Televíziós szakemberek és független alkotók szűkkörű, meghitt ünnepének adott otthont szombat este a marosvásárhelyi Grand Szálló. A kilencedik alkalommal megrendezett Simfest díjátadó gáláján – amint azt az esemény házigazdája, Liviu Pancu színművész is megjegyezte – több nyertes produkció szerzője is hiányzott, nevükben a munkatársak vették át a kitüntetést.
– A kilences mágikus szám, a román nyelvben a boldogság állapotának kifejezéséhez is használjuk. A kilencedik Simfest ugyanakkor a tizedik, jubileumi rendezvény közeledtét is előrevetíti – mondta elöljáróban Liviu Pancu a Piskin (románul Simeria) született, nevében is erre a városra utaló fesztiválról, amely hat éve költözött Marosvásárhelyre. Pancu – a szűkös költségvetés miatt a tavalyi szemléről kimaradt, idén viszont három napig tartó – újságíróknak szervezett nyári szabadegyetemről is említést tett, melynek témája a dokumentumfilm volt.
– Ez az a filmes műfaj, amely az igazság megmutatásával segíthet Romániának felülemelkedni a jelenlegi helyzeten – mondta az est házigazdája, aztán át is adta a szót a több mint 80 produkció értékelésével megbízott zsűrinek, melynek elnöke Lucian Ionică volt, tagjai: Codruţ Pâzaru, Ion Stavre, Geo Tuică, illetve a tavalyi Simfest nagydíját elnyert Octavian Repede.
Az idei versenyen a múlt évihez hasonlóan kiválóan szerepeltek a jászvásári tévések: a Vándor Năstase völgyében című alkotással a TVR jászvásári stúdiójának munkatársa, Eugen Lisacoschi a legjobb operatőri munkának járó díjat nyerte el, a legjobb tévéankétért a stúdió egy másik munkatársát, Gabriela Gugeanu Bagardit, A szocialista ipar szellemei című produkció szerzőjét jutalmazták, a regionális tévék legjobb riportjának járó elismerésben pedig szintén jászvásári tévés, Oana Andreea Marocico munkája, a Miért olvasunk? című alkotást részesült. (A helyi tévék és független alkotók kategóriában idén nem osztották ki a legjobb tévériportnak járó díjat.) A temesvári, illetve a craiovai TVR szakemberei szintén több babérral távoztak: a temesvári stúdió munkatársai a legjobb beszélgetőműsornak járó Jeana Gheorghiu-díjat (Robert Şerban Bors a nyelven című műsoráért), illetve a regionális stúdiók legjobb dokumentumfilmjének díját (Ioana Achim: A Lăstun című alkotásáért) is megkapták, míg a zsűri különdíját hitelességéért a craiovai Doru Ciolacu A szobor című produkciója, a fesztivál nagydíját pedig a szintén craiovai tévéspáros, Dan Manolache és Bogdan Cristi Drăgan Egy iskolai nap című alkotása nyerte el.
A legjobb külföldi produkció díján két ukrajnai tévés – Nina Munteanu, az ungvári Transcarpatia tévéstúdió munkatársa, A történelemben elvesztődött nép című produkció alkotója, illetve a cernăuţi stúdiónál dolgozó Tatiana Panţâr, a Léteznek csodák… szerzője – osztozhatott.
Bár, amint az már megszokott, idén is a közszolgálati televíziók vitték el a legtöbb kitüntetést, a független alkotók közül is kerültek ki nyertesek. A legjobb bemutatófilmért a temesvári Business Plust képviselő Gheorghe Şfaiţert díjazták A Savoyai Jenő utca című alkotásért, szerzői film kategóriában Arsenie Boca atya – Erdély szentje című alkotásukkal a szászrégeni MP Stúdió tagjai – Mădălin Butiurcă, illetve Paul Butiurcă – bizonyultak a legjobbaknak.
Ami a hírműsorokat illeti, a legjobb hírriporternek járó elismerést Oana Mitu, az RTS Turnu Severin munkatársa kapta, a műfaj legjobb produkciójának pedig – a tavalyelőtt is díjazott – Erdély Tévé munkatársainak alkotását, az Éjjeli menedéket választotta a zsűri, amelynek szerkesztője Kádár-Dombi Katalin, operatőr: Bajcsi Csaba. A helyi stúdiók, illetve független alkotók legjobb dokumentumfilmjének járó díjat az Erdély Tévében közvetített Retropolisz, a Spotfilm csapatának – rendező: Keresztes Péter, szerkesztő-riporter: Bodó Előd, narrátor: Szabó Emese – alkotása kapta.
A fesztivál nagydíjának kihirdetése előtti percekben a zsűri elnöke összefoglalta a Simfest jelentőségét.
– Ez a seregszemle kiváló lehetőség arra, hogy a kisebb tévéstúdiók egymástól többnyire elszigetelten dolgozó szakemberei megismerkedjenek egymással, megismertessék egymással munkájukat. Nemcsak a versenyről szól ez a pár nap, hanem a tapasztalatcseréről, azokról az új kapcsolatokról, amelyekből a jövőben közös alkotások születhetnek.