2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Stílustanácsadás

Bizonyára sokan gondolják, hogy a stílustanácsadó a kifutók, a divat, a sztárok világának kiváltsága. Ezt cáfolja meg a marosvásárhelyi Hajnal Zsuzsa története, akit a honvágy hazacsalogatott a londoni divatvilágból, és bebizonyította, hogy nemcsak a világvárosokban, hanem egy Marosvásárhely méretű településen is van igény stílustanácsadóra: a politikusoktól a gyermeknevelési szabadságról visszatérő édesanyákig, a tizenéves kamaszoktól a hatvanas nyugdíjasokig igen tág az ügyfélköre. 
London helyett a szülővárosát választotta 

Zsuzsi és a divat összefonódása nem új keletű, már gyerekkorában is érdekelte a dízájn, az öltözködés, ruhákat is varrt, nemcsak a babáinak, hanem magának is. Ez a szenvedélye később sem illant el, főleg, hogy úgy hozta a sors, hogy évekig Londonban élt, ahol a British College of Professional Styling szakán tanult szín- és stílustanácsadást, majd lehetősége volt a szakmájában dolgozni kirakatrendezőként, látványtervezőként a Harrodsban, a Selfridgesben. Zsuzsa elárulta, amikor hazajött a szülővárosába, nem tudta elképzelni, hogy mit kezd itthon ezzel a tudással, meg sem fordult a fejében, hogy itt is lehet rá igény, így igen kellemes meglepetés volt számára, amikor az emberek kezdtek érdeklődni a stílustanácsadás iránt. Amikor afelől érdeklődöm, hogy ki fordul stílustanácsadóhoz, Zsuzsa rámutat, az ügyfelei között politikusok, orvosok, pedagógusok, de olyan édesanyák is vannak, akik egy-két gyerek után gyermeknevelési szabadságról térnek vissza a munkahelyükre, és szeretnék megtalálni a számukra előnyös stílust. A 12 éves fiútól a 75 éves nagymamáig sokan megfordultak már nála. 

Zsuzsa úgy véli, egy stílustanácsadónak az a dolga, hogy az adott személyből a legtöbbet és a legelőnyösebbet hozza ki. Ugyanis ha tisztában vagyunk a testalkatunkkal, a stílusunkkal, a színeinkkel, akkor nem vásárolunk gondolkodás nélkül mindenféle ruhaneműt, ami a szemünknek tetszik, hanem csak olyan darabokat választunk, amelyek előnyösek számunkra, és amelyekről tudjuk, hogy valóban használni fogjuk. Egy jól megválasztott szín ugyanis kiemeli a szemünk, a bőrünk, a hajunk karakterét. A színtanácsadás abban segít, hogy megértsük, melyik árnyalat van ránk jó hatással, miért áll jobban egyik vagy másik ruhánk, és melyik teszi fakóvá, szürkévé a bőrünket, esetleg emeli ki a bőrhibáinkat. Így a szakember a kliens fizikai adottságainak megfelelően próbálja a számára legelőnyösebb színeket kiválasztani, figyelve az illető testalkatára, arcformájára, illetve az arányokra. 

– A stílustanácsadó több mindennel foglalkozik, például személyi vásárlással, testalkat-elemzéssel, színtípus-elemzéssel, azért, hogy valóban személyre szabottan tudjanak az emberek a testalkatukhoz, nyakkivágásukhoz, bőrtípusukhoz, szemszínükhöz illő ruhadarabokat választani a boltban, ne csak úgy összevissza vásároljanak – foglalta össze a munkája lényegét. Zsuzsa négyféle szolgáltatást nyújt, egyik a szín- és a stílustanácsadás, amit általában egyben kérnek a hozzá fordulók. Ez abból áll, hogy első lépésben ismertet egy rövid színelméletet, ugyanis tudni kell, hogy a tanácsai nem szubjektív megítélésen alapszanak, hanem ennek komoly szakirodalma van, aminek alapján a stílustanácsadó a munkáját végzi. – A színtanácsadáson megállapítjuk, melyek az illető számára a legelőnyösebb színek, mennyire kontrasztos, hogy inkább élénk vagy pasztell, hideg vagy meleg színek emelik ki az egyéniségét. A stílustanácsadásnak a testalkatelemzés is része, arra törekszünk, hogy a testnek az alsó és a felső része legyen egyensúlyban. Az emberi test olyan, mint a rágógumi, ha valamit nyújtunk, például deréktől lefelé, akkor vékonyodik. Ha felosztjuk, például kivágásokkal, zsebekkel minél több kis részre, rövidül és szélesedik. Ezekkel az optikai vonalakkal szépen lehet játszadozni, annak érdekében, hogy arányossá tegyük a felső- és az alsótestet. 

Van amikor azért fordul valaki hozzám, mert nem találja a saját stílusát, és ebben segítek neki. Hosszasan elbeszélgetünk, például megnevez hírességeket, akiknek a stílusa tetszik neki, és a válaszai alapján megpróbáljuk behatárolni, mi az, ami közel áll hozzá – avat be a stílustanácsadás menetébe Zsuzsa, aki személyre szabott ékszereket is készít, illetve egy csíkszeredai optikában színtípus-elemzést kínál, valamint segít a szemüvegválasztásban az ügyfeleknek. 

Vásároljunk tudatosan!

A harmadik szolgáltatás, amiért Hajnal Zsuzsához lehet fordulni, az a személyi vásárlás. A szín- és stílustanácsadást követően elmegy a klienssel a boltba, és alapdarabokat vásárolnak a számára, őszi kabátot, tavaszi dzsekit, nadrágot, szoknyát, inget, amelyeknek a szabásmintája, illetve színvilága illik hozzá. – Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy olyan színeket válasszunk, amelyek sok mindennel találnak. Ha valakinek melegebb a tónusa – például én ősz vagyok, így melegebb, föld színeim vannak –, egyértelmű, hogy az alapdarabjaim nem feketék lesznek, hanem barna, arany-, bronzszínűek. Akkor rontjuk el általában a vásárlást, amikor egy adott ruhadarab tetszik a szemünknek, de nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi áll jól és mi nem, nem beszélve arról, hogy általában a próbafülkében lévő mesterséges fényforrás kontrasztossá tesz, vagy hideg vagy meleg tónust kölcsönöz a bőrünknek, ezért úgy fog tűnni, jól áll a darab, amit éppen felpróbálunk. Ellenben amikor otthon fölvesszük, már teljesen másként mutat rajtunk, és bosszankodunk, hogy miért is vettük meg. Ugyanakkor gyakori, hogy egy-egy ruhadarab évek óta ott áll a szekrényünkben, nem tudunk megválni tőle, de nem hordjuk, mert valamiért nem érezzük jól magunkat benne. Illetve az is, hogy tele ruhával a szekrény, de nincs egy darab, amit felvennénk, mert egyikben sem érezzük jól magunkat, mindeniket előnytelennek érezzük. Tehát sok időt, pénzt és energiát spórolunk meg azzal, hogy tudatosan, magunknak, a saját adottságainkat, előnyös vonásainkat alapul véve vásárolunk – javasolja a stílustanácsadó. 

A negyedik szolgáltatás, ami a Zsuzsa kínálatában szerepel, amikor adott alkalomra, például esküvőre vagy más rendezvényre vásárolna valaki ruhaneműt, és ebben kéri a segítségét. Ilyenkor megnézik, hol lesz az esküvő, van-e különleges öltözködési etikett. Utána az egyén színeit, a számára előnyös szabásmintákat, kiegészítőket alapul véve szerzik be az egyes darabokat. Zsuzsa megjegyzi, nemrég egy különlegesebb felkérése is volt, egy menyasszonyt és egy vőlegényt öltöztetett fel, akik tematikus esküvőt szerveztek, a charlestone és a 20-as évek stílusának jegyében. 

Emellett arra is van példa, hogy elmegy az ügyfélhez haza, közösen átnézik a gardróbját, és összekombinálják az egyes darabokat, vagy Zsuzsa készít egy listát arról, hogy milyen alapdarabokat kellene beszereznie ahhoz, hogy személyre szabott legyen a ruhatára. 

Sem a testalkat, sem a színtípus nem változik az életünk során 

A Marosvásárhelyen élő színtanácsadó fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy sem a színtípus, sem a testalkatunk nem változik az életünk során, arányosan fogunk hízni vagy éppen fogyni. Például ha valakinek alma testalkata van, azaz rövidebb a törzse és szélesebb a válla, de arányaiban hosszabbak a végtagjai, bármennyit hízhat, mindig hasra, vállra, mellre fog hízni. Ha valaki homokóra testalkatú, azaz nagyobb a melle, szélesebb a csípője, meghízhat 150 kilósra is, úgyis homokóra marad. A méretek változnak, viszont a testalkatunk nem, így a számunkra előnyös szabásminták sem. A színeinkkel ugyanaz a helyzet, az, hogy genetikailag milyen az altónusunk, nem fog változni, és sajnos, ami tetszik a szemünknek, nem mindig áll jól. A hideg vagy meleg altónussal születik az ember, ez nem változik az élete során, ezért fontos hogy tudjuk, a színskálán melyik az a szín, amely elmos, és melyik az, amely kiemel. 

– Rengeteg színkendőm van, minden színből többféle árnyalat, tónus, intenzitás. Például a zöldnek van húsz-harminc árnyalata, hidegebb, melegebb, pasztelebb, élénkebb, ahogy odatesszük az arc közelébe, olyan, mintha filtereket használnánk, egyiktől ragyog az arc, a másik pedig teljesen elnyomja. Alig hiszik el az emberek, hogy mennyire másként néznek ki egyik vagy másik szín hatására. 

Kiválóan lehet játszadozni a színekkel, csak tudni kell tudatosan csinálni, ugyanis mást kell választani, amikor fel akarunk tűnni, szépek szeretnénk lenni, és újra mást, amikor el akarunk bújni, vagy pár évvel öregebbnek szeretnénk tűnni, például ha állásinterjúra megyünk – mutatott rá Zsuzsa.