2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Noha a bajnoki idény gyakorlatilag véget ért, néhány osztályozó még maradt május utolsó hétvégéjére is a belföldi labdarúgásban, amelyek az adott klubok számára sorsdöntő fontosságúak voltak, különösen a feljutási/kiesési osztályozók.

Az idényzáró szenzációja, hogy kiesett a Dinamo! A kommunista hatalom által létrehozott klubot, amely a rendszerváltás után magánkézbe került, a bukaresti sportsajtó már hetek óta siratja, történetének első kiesését (hiszen létrehozásakor egyenesen az élvonalba „teremtették”) az egész román labdarúgás nagy tragédiájaként tálalják. Pedig lehet csak egy lépés, hogy egészségesebb hátteret teremtsenek számára.

A másik ágon a Chindia Târgoviște a büntetőpárbajt megnyerve őrizte meg helyét az élvonalban.

Szintén a hétvégén dőlt el, hogy a Romániát képviselő 4. csapat az európai kupasorozatokban a CSU Craiova lesz, amely legyőzte az alsóházból érkező Botosáni FC-t. Elég különös, hogy a 3. helyen végzett klub a 8. helyezett ellen kellett játsszon, miközben a 4-6. helyezetteknek nem volt esélyük! Azonban a szövetség azt akarta elérni, hogy az alsóházban is legyen tétje a küzdelemnek, így az első két helyezett számára biztosította ezt a lehetőséget. Minthogy azonban a Sepsi OSK már a kupagyőzelemmel bebiztosította magának a helyet az Európa-konferencialigában, így a botosániaknak már nem kellett még egy selejtező körön átküzdeniük magukat, hanem egyenesen a felsőházi ellenfél otthonába utazhattak. Nem jártak sikerrel: a rendkívül gyenge színvonalú, unalmas mérkőzésen a házigazdák megvédték indulási jogukat.

Eredményjelző

1. liga, selejtező az Európa-konferencialigában indulásért: CSU Craiova – Botosáni FC 2-0.

Osztályozó az 1. ligás indulásért, visszavágó: Chindia Târgoviște – Concordia Chiajna 1-0 (összesítésben 2-2, büntetőkkel 4-1), Bukaresti Dinamo 1948 – Kolozsvári FCU 1-1 (összesítésben 1-3).