2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Változik a roncsautóprogram

Szerdán délelőtt Tánczos Barna környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási miniszter a minisztérium székháza előtt sajtótájékoztatón bejelentette, hogy április 26-án indítják a 2021-es roncsautóprogramot. 

Az előző évektől eltérően 10%-kal megnövelték a támogatási jegyek névértékét, azaz 6500 helyett 7500 lejt fizetnek (kb. 1500 euró) a klasszikus roncsautóprogram (Rabla Clasic) keretében beváltandó járművekre, míg a nem konnektoros hibrid autó esetében az ökobónusz 2500 lejről 3000 lejre nőtt. Akik alacsony szén-dioxid-kibocsátású – kilométerenként 96 gr – járműveket vásárolnak, a használt autó bónusza 1000-ről 1500 lejre emelkedett. 

Hétfőtől tehát az autókereskedések foglalásokat jegyezhetnek be a Környezetvédelmi Alap online platformján. A jogi személyek is, akik szeretnének kedvezményezettjei lenni ezeknek a roncsprogramoknak, hétfőtől tehetik le a kérelmezéshez szükséges dokumentációt a Környezetvédelmi Alapnál.

A változások között van az is, hogy tilos a roncsautóprogram támogatásával megvásárolt gépkocsikat eladni, ugyanis olyan esetek is voltak, hogy a programban részt vevő járműveket külföldön értékesítették, így gyakorlatilag „exportálták” a román kormány által a hazai költségvetésből nyújtott támogatást. Ez a megszorítás eddig az elektromos járművek esetében már megvolt, most mindkét programra kiterjesztették. 

A Környezetvédelmi Alapon (AFM) keresztül nyújtott támogatás idei keretösszegei: a klasszikus programra pályázóknak 440 millió lej (10%-kal, azaz mintegy 35 millióval több, mint az előző évben), amiből 55.000 kevéssé szennyező járművet lehet vásárolni. A környezetvédelmi járulékokkal együtt új gépkocsi vásárlására maximum 2250 euró támogatás juthat egy, a régi autójától megváló tulajdonosnak. Amennyiben a választott autó két ökobónusz kritériumainak is megfelel, akár 2250 euróval olcsóbban juthat hozzá a személygépkocsihoz

Az elektromos autók vásárlására (Rabla Plusz) 400 millió lejt szánnak, ez a duplája a tavalyi összegnek. A statisztikák szerint Európában nálunk fizetik a legtöbbet – 10.000 eurót (45.000 lej) – egy teljes mértékben elektromos autó vásárlására, és mintegy 4500 eurót (20.000 lej) a hibrid autókra, ami az új jármű árának több mint felét teszi ki. A számítások szerint így az idén mintegy 6600 teljes elektromos és 5000 hibrid autót vásárolhatnak az érdekeltek a program keretében. 

Tánczos Barna a sajtótájékoztatón elmondta, igyekeznek felzárkózni az európai tendenciákhoz, ezért kiemelten támogatják az elektromos és a hibrid autók vásárlását. Az elmúlt három hónap kimutatásai igazolják, hogy Romániában is jelentősen megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, nagyon sokan vásárolnak környezetkímélő járműveket, és ezt a szándékot szeretnék felkarolni a programmal. Vannak, akik a mobilitásuk és a személyes kényelmük mellett fontosnak tartják a környezetvédelmet, azt, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, és így egészségesebb, élhetőbb környezetet hagyjanak gyerekeiknek. A költségvetés-növelés nem véletlen, azt szeretnék, ha minél több elektromos autó járna a romániai utakon, ugyanis ezek aránya jelenleg mindössze 1%-a a hagyományosaknak – hangsúlyozta a miniszter. 

A továbbiakban megtudtuk, hogy a klasszikus és a Rabla Plusz roncsprogram az idén teljes mértékben elektronikusan fog működni. Az erre a célra létrehozott alkalmazásnak és informatikai rendszernek köszönhetően nem kell majd e-mailben küldeni a dokumentumokat. Az applikáció automatikusan ellenőrzi majd az autókereskedések által feltöltött számlákat, így a vásárlók hamarabb visszakapják a támogatás összegét. Ezeknek az újításoknak a gyakorlatba ültetése az év második felétől várható. A két program gördülékeny lebonyolítása érdekében a működési szabályzaton is változtatnak, hogy a költségvetés kimerüléséig az év vége után is lehessen igényelni a támogatást, még mielőtt a következő évi költségvetést jóváhagynák. A program a környezet- és egészségvédelmi haszon mellett közvetett módon az autóipar fellendülését is szolgálja. 

– Számítunk az autóipar támogatására ennek a törekvésnek a sikerre vitelében; azt tapasztaljuk, hogy az autógyártó cégek számára is egyre fontosabbak a környezetvédelmi szempontok, törekednek arra, hogy hozzájáruljanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Értékeljük ezt a hozzáállást, és bízunk benne, hogy továbbra is hatékonyan együtt tudunk működni az ökomobilitás népszerűsítése érdekében. Számomra a következő kulcsfontosságú pillanat az lesz, amikor Romániában 100%-ig elektromos autót fognak gyártani. Hiszek abban, hogy eljön ez a pillanat, remélem, hogy minél hamarabb – mondta Tánczos Barna. Hozzátette, a roncsautóprogram mellett nemsokára meghirdetik az elektromos háztartási gépek csereprogramját is. Felülvizsgálták az eszközök energiahatékonyságát, hiszen erre nemrég új direktívát adott ki az Európai Unió, és ennek az új rendszernek a függvényében hirdetik majd meg a programot. Természetesen a legtöbbet fogyasztó háztartási gép vásárlását, cseréjét támogatják majd, és ehhez mérten igazítják a többiek cserebónuszát is. A Környezetvédelmi Alap költségvetésében erre is elkülönítettek egy összeget, miután az új kategóriáknak megfelelően kidolgozzák a program módszerét, nyilvánosságra hozzák, hogy a különböző háztartási készülékek beváltását mennyivel támogatja majd a minisztérium. 

Fotó: Nagy Tibor