2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rendezvényen az egészségügyi információs és kommunikációs technológia területének vezető szakértői találkoznak.


A magyar fejlesztésű négydimenziós – változtatható szögből térhatású képet adó – anatómiai atlaszt kiállítják a The World of Health IT (Az Egészségügy Világa IT) elnevezésű nemzetközi rendezvényen.

A látogatók a legújabb, sztereoszkópos változatot is kipróbálhatják – közölte az MTI-vel Balogh Attila idegsebész, a rendszer egyik megalkotója.

A 4D Anatomy (a program fejlesztője és tulajdonosa) felkérést kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, hogy – korábbi innovációs technológiákkal együtt – vegyen részt a Budapesten, a Syma csarnokban május 10. és 12. között megrendezendő konferencián és kiállításon.

A rendezvényen az egészségügyi információs és kommunikációs technológia területének vezető szakértői találkoznak. Lesz oktatási rész, és bemutatnak új termékeket is.

„Itt debütál a 4D Anatomy sztereoszkópos változata. Ez a szoftververzió lehetővé teszi, hogy ne csak laptopon, de a már elérhető, konvencionális 3D kivetítőkön is látható legyen az atlasz” – tette hozzá Balogh Attila. A helyszínre látogatók felvehetik a szemüveget, mellyel a képernyő előtt ülve térhatásban tanulmányozhatják egy ember felépítését.

A 4D Anatomy szakemberei eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el – amely már DVD-n is kapható –, a következő két évben pedig az egész emberi test feltérképezését tervezik. A találmány célja alapvetően az oktatás és a szemléltetés, fontos szerepet kaphat az orvosok képzésében és továbbképzésében. A valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest.