2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múzeumok Éjszakája

A hét végén, május 17–19. között zajlik Marosvásárhelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. A részletes program május 15-i, szerdai lapszámunkban található. Kiállításmegnyitó a Teleki Tékában: Május 18-án, szombaton 18 órától nyitja 2019-es tavaszi kiállítását a Teleki–Bolyai Könyvtár. A BrExLibris. Válogatás angol könyveinkből című tárlat célja reprezentatív képet nyújtani a Teleki Sámuel tékájában és a Református Kollégiumban fellelhető angol könyvekről és szerzőkről. Ugyanakkor kiállítanak néhány olyan ritkaságot is, mint például Newton Principiájának első kiadása (1687), a Londonban megjelent kilencnyelvű Biblia Sacra Polyglotta (1657), vagy egy 17. századi erdélyi professzor, Kaposi Sámuel Angliát bemutató kollégiumi jegyzetei, amelyek révén a könyvtár méltán tarthat igényt nemcsak a nemzetközi könyvtörténeti kutatások, de a nagyközönség érdeklődésére is. A belépés ingyenes. 


Babakiállítás 

Május 19-én, vasárnap 17 órakor babakiállítás nyílik a radnótfáji református kistemplom kiállítótermében. Az érdeklődők a magyarói Gagyi Erzsébet babagyűjteményét tekinthetik meg. A bevétel egy részét a gyűjtő a havadtői gyermekotthon lakóinak táboroztatására ajánlja fel. A kiállítás szervezői a radnótfájai református nőszövetség és az RMDSZ szászrégeni nőszervezete.


Fényképkiállítás az áldozatok emlékére

A kommunista börtönökben elhunyt romániai mártírok napja alkalmából a Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete székhelyén (Köztársaság tér 9.) megnyílt Ábrám Zoltán Periprava című fényképkiállítása. A fényképek az egykori munkatábor helyszínéről állítanak emléket a kommunizmus által a Duna-delta munkatáboraiba száműzött ártatlanul elítélteknek. Egyúttal megtekinthető a szerző Örmény múlt és jelen című fotókiállításának egy része, amellyel az örmény genocídium áldozataira emlékezik. A fényképkiállítás május 24-ig látogatható naponta 12–17 óra között.