2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Holnap délután kezdetét veszi Marosvásárhely egyik legrégebbi és legrangosabb művészeti szemléje, az immár 19. alkalommal sorra kerülő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál.


Holnap délután kezdetét veszi Marosvásárhely egyik legrégebbi és legrangosabb művészeti szemléje, az immár 19. alkalommal sorra kerülő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A marosvásárhelyi MADISZ szervezte filmszemle előzeteseként sajtótájékoztatót tartottak hétfő délelőtt a G. Caféban, amelyen Sipos Levente, a fesztivál igazgatója mesélt a részletekről.

– A szemle szerdán délután fél ötkor nagyjátékfilmek vetítésével veszi kezdetét, a fesztivál gerincét adó versenyprogram a hagyomány szerint csütörtökön déli két órakor kezdődik. Az idén a beküldött 744 alkotás közül 23 országból 56 rövidfilmet válogatott a Kristof Bilsen (Nagy-Britannia), Marian Crişan, Dyga Zsombor (Magyarország), Tsvetodar Markov (Bulgária), Mikulás Ferenc (Magyarország) és Cornelia Paloş alkotta zsűri a versenyprogramba, ezek hossza összesen tizenegy órát tesz ki. A versenyprogram szombaton déli két órakor ér véget, aznap este kerül sor a díjkiosztásra is, amelyen egy kubai alkotás rendezője is jelen lesz. A versenyprogram mellett természetesen nagyjátékfilmeket is megtekinthet a közönség, az idén 14 alkotást vetítünk, ezek közül hét magyarországi, négy bulgáriai, kettő hazai film, egy pedig dán és svéd koprodukció, Susanne Bier Egy jobb világ című munkája, amely az idén elnyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat. Dokumentumfilmeket idén a versenyprogram részeként nem vetítünk, a Kisteremben viszont számos ilyen jellegű alkotást megtekinthet a közönség, ezeket a vetítéseket beszélgetés követi. Reméljük, hogy megtelik a Kultúrpalota, olyan filmeket igyekeztünk hozni, amelyek nemcsak a szakmának, hanem a közönségnek is tetszenek. Természetesen a koncertek sem maradnak ki, szerdán este a magyarországi Apnoe együttes, pénteken a hazai Darabont Örs Quartet játszik, míg szombaton az ugyancsak hazai, ismert blues-zenész, Mike Godoroja lép fel Blue Spirit nevű bandájával. Kiállítás-megnyitóra is sor kerül, szombaton 18 órakor Mihaela Kavdanska és Dilmana Yordanova, bulgáriai rendezők Szeretők és ellenségek című, performansszal egybekötött videoprojekcióját mutatják be a Bolyai téri b5 stúdióban.

Újdonságként elmondhatjuk, hogy az idén a Marosvásárhelyen tanuló színművészetis hallgatók ingyen jöhetnek be a fesztiválra, a napijegy ára változatlanul 10 lej, az öt napra érvényes bérlet 30 lejbe kerül. A költségvetés is a tavalyihoz hasonló, 150-200.000 lej körül alakul.

A vasárnap délutánig tartó szemle részletes programjára visszatérünk, további információk a www.madisz.ro honlapon találhatók.