2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepnek számító hétvégén vannak túl Nyárádselyében, ahol szüreti bált tartottak az elmúlt napokban. Ez nem kimondottan azért számított ünnepnek, mert tavaly elmaradt, hanem inkább azért, mert több mint két évtizede szünetelő hagyományt hoztak vissza a fiatalok. Egyrészt azt, hogy a csőszlegény elmegy a párja házához, ott a csőszlány ebéddel kínálja, majd ennek elfogyasztása után együtt mennek el a csőszkirály házához, és innen indul a felvonulás. A második újdonság, hogy ezúttal már nem egyszerűen csak szekeres, hanem lóhátas felvonulás is volt. Mindezek annak is betudhatók, hogy egy olyan fiúnemzedék nőtt fel mára a faluban, amely már megüli a lovat, mint ezelőtt húsz évvel az ő szüleik. Továbbá örvendetesnek tartják a helyiek, hogy megjelenik a fiatalok önszerveződése, azaz a legények és szüleik szervezték a bált, nem volt szükség egyéb segítségre vagy szervezőre, egyedül a szüreti tánc begyakorlásában kérték a helyi Siklódi Tamás egykori táncos segítségét.

A szokásos utcai felvonulás egyben hívogatás is volt az esti bálba, és mindenki kíváncsian állt ki a kapu elé megtekinteni a csőszpárok felvonulását, több helyen meg is kínálták őket. A felvonulás utáni szokásos emlékfotók a falu fölötti dombon készültek, ahol szalmabábukat „öltöztettek” be erre az alkalomra. Tavaly a rendőrség az utolsó pillanatban megtiltotta a szüreti mulatság megtartását a járvány miatt, s talán ezért is nagyon sok fiatal vett részt most a reggelig tartó bálban, ahol az LKL húzta a talpalávalót. A szervezők a szőlőkoszorút is magasra emelték, de a gerezdek árát is, ha netán valakinek mégis sikerülne lelopni belőle: a szőlő első kikiáltási ára 150 lej volt, de ennyiért nem kelt el, ezért fokozatosan engedtek belőle, hogy a végére bárki hozzájuthasson.

Idén viszonylag kevés helyen szerveznek szüreti bált a járvány újabb hullámának beköszöntével: az első bál a Bekecsalján szeptember első hétvégéjén Nyárádremetén volt, a következőt az előttünk álló hétvégén, szombaton szervezik Sóváradon. Ezúttal a Maros mentén is gyülekezhetnek a mulatni vágyók, szombaton a III. Csittszentiváni Őszi Fesztivál keretében ugyancsak lesz szüreti bál, de a szervezők előre figyelmeztetnek: nem ajánlatos a hölgyeknek tűsarkú cipőben érkezni. 

Selyében új nemzedék hozta vissza a régi hagyományt

Fotó: Magyari Imre Győző