2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két vereséget szenvedett a Marosvásárhelyi Sirius a hivatalos idény előkészítését szolgáló Sirius-kupán. Sajnos, a barátságos torna háromcsapatosra redukálódott, miután Brassó egy nappal a rajt előtt közölte, hogy nem jön el Marosvásárhelyre. Utóbbit versenyen kívül a Sirius U18-as csapata helyettesítette. A tornát az Aradi FCC Baschet nyerte két győzelemmel (a házigazdák elleni sikert követően a CSM Alexandriát 83:52-re verték).

A két vereség ellenére a Sirius számára igen hasznos, sok tanulságot tartogató rendezvény volt. Aki nem volt jelen a mérkőzéseken, fanyaloghat a két vereség hallatán, azonban a valóság sokkal összetettebb. Például mondjuk el, hogy a marosvásárhelyi csapatból egyelőre hiányzott a harmadik amerikai légiós, Tanita Allen, aki csak ma érkezik a városba. Továbbá az előző idényben harmadik helyen végzett, és a keretének gerincét megtartó Aradnak egyenlő ellenfele volt a marosvásárhelyi alakulat, a különbséget a dobások pontossága képezte, ám Griffin és Sherill palánk alatt nem játszott alárendelt szerepet. Másnapra, Alexandria ellen, elsősorban fizikailag maradt alul a kemény alapozó edzések miatt elfáradt Sirius, már nem volt erejük küzdeni a palánk alatt a játékosoknak, a dobások mögül pedig hiányzott az erő a lábakból, ami a pontosságot biztosítja (Carmin Popa edző mellékelt interjújából néhány magyaráztul szolgáló részlet is kiderül).

A két vereséget a lányok is a helyén kezelik. „Nagyon fáradtak voltunk a második meccsen, nem tudtunk világosan gondolkodni, sok rossz döntést hoztunk. Ami azonban a bajnokságot illeti, meggyőződésem, hogy ez ellen a két csapat ellen nagyon jól meg fogjuk tudni oldani a feladatot” – mondta az erőcsatár Ruth Sherill, aki hozzátette: a küzdőszellemmel nincs baj, és ha jobban megismerik egymást, az eredmény sem maradhat el.

Bemutatkozott a csapatban a marosvásárhelyi gyökerekkel rendelkező Sólyom Sára is, aki noha Bécsben született és nőtt fel, arról beszélt, hogy milyen jó érzés volt „otthoni” közönség előtt játszani. Bevallotta egyrészt, hogy nagyon izgult, meg hogy nincs megelégedve azzal, amit ezen a tornán mutatott. Különösen a dobásai pontatlansága bosszantotta, hiszen kiváló dobó hírében áll. Egészen másra számít azonban a bajnoki mérkőzéseken, amikor túl lesznek a jelenlegi fizikai terhelés alatti időszakon. 


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Sirius-kupa: Marosvásárhelyi Sirius – Aradi FCC Baschet 73:84 (17-25, 23-19, 13-24, 20-15)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 150 néző. Vezette: Csíki Zsolt (Marosvásárhely), Molnár Csongor (Marosvásárhely), Bukaresti Loránd (Marosvásárhely).

Sirius: Sherill 33 pont, Griffin 18, Mészáros 9, Chiș 6 (1), Lipovan 3 (1), Czimbalmos 2, Sólyom 2, Feiseș, Anca, Badi.

Arad: Keys 25 (3), Manea 19 (3), Ahathiotu 16 (1), Ghiță 12, Vitulova 9 (1), Nagy-Mîrne 3, Rotariu, Ciorban.


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Sirius-kupa: Marosvásárhelyi Sirius – CSM Alexandria 53:77 (10-19, 16-15, 14-23, 13-20)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok.

Vezette: Csíki Zsolt (Marosvásárhely), Molnár Csongor (Marosvásárhely), Bukaresti Loránd (Marosvásárhely).

Sirius: Chiș 13 pont (3), Mészáros 11, Sherill 8, Feiseș 7 (1), Sólyom 6 (1), Griffin 3, Badi 2, Moga 2, Czimbalmos 1, Oancea, Lipovan, Anca, Szász.

Alexandria: Bonally 22 (6), Petrova 21 (4), Pană 8 (2), Burcică 8, Lungu 7 (1), Mazilu 7 (1), Voicu 4, Marin, Crăciunescu, Bota, Oinaru, Norcea.