2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lehetséges, hogy még mindig sok embernek nem mond semmit a Cupra elnevezés. Nem is csoda, hiszen nem olyan régen lett külön autógyártó a Seat gyári tuning cégéből. Azonban azóta Nyugat-Európában szép hírnévre tett szert a Volkswagen alvállalata. Az első modellje a Cupra Ateca volt, ami ránézésre azonos a Seat Atecával, annyi különbséggel, hogy előbbin látszik, hogy spor-tosan agresszívebb. Hasonló a helyzet a Cupra Leon esetében is, ami a Seat Leon sokkal sportosabb ikertestvére. Ezt követte a Cupra Formentor, ami egy csapott hátú, városi crossover, lenyűgöző formavilággal és bámulatos teljesítménnyel. Továbbá ott van a Cupra Born is, ami lényegében egy Volkswagen ID.3, azaz egy tisztán elektromos autó. Összességében elmondható a Cupra kínálatáról, hogy egy egyedi autója van, a Formentor. Bár a Born is sajátos formavilággal rendelkezik, azért nem lehet elmenni amellett, hogy a lemezek alatt egy Volkswagen ID.3 bújik meg.


Cupra Metahype koncepcióautó Forrás: CupraElmondható, hogy bár érdekes márkáról van szó, eddig nem sok modellt dobtak a piacra. Most erre készülnek, igaz, először az a cél, hogy megkétszerezzék az eladásaikat. A Cupra x2 elnevezésű (azaz Cupra kétszer) üzleti terv legfontosabb részlete, hogy a 2022-es évben meg szeretnék duplázni a Cupra márkával foglalkozó kereskedések számát. Ennek eredményeképpen az eladások egyenes arányú növekedésére számítanak, azaz arra, hogy kétszer annyi gépjárművet értékesítenek. A remény nem teljesen alaptalan, hiszen 2021-ben 189%-os növekedést tudtak elérni (2020-hoz képest), 79.300 gépjármű eladásával. Az viszont már egy másik kérdés, hogy idén sikerül-e elérni a 160 ezres eladást, főleg úgy, hogy új modellt csak évek múlva mutatnak be. Egy biztos: az eredményre nem kell annyit várni, mint az új Cuprára.

A spanyol gyártó kínálata jelenleg tehát a már felsorolt négy típusból áll. Ezekhez fog valamikor a jövőben csatlakozni a Cupra Tavascan, ami nem más, mint a Volkswagen ID.4 átalakított változata. Feltehetőleg a hajtásláncon nem változtatnak, csak egy stílusosabb „ruhát” kap a típus. Továbbá még tervben van az Urban Rebel tanulmányautó szériaváltozata is. A két típusban az a közös, hogy mindkettő elektromos autó lesz. Utóbbi a jelek szerint az ID.2 testvérmodellje lesz. Ezek a típusok azonban távolról sem vesznek részt az idei duplázás elérésében. A Tavascan 2024, míg az Urban Rebel 2025 körül érkezhet meg a kereskedésekbe. Az Urban Rebelt mindenképpen meg fogja előzni az ID.2, hiszen annak a testvére lesz, és a Volkswagen aligha hagyja, hogy az egyik alvállalata hamarabb álljon elő a típussal, mint ő maga.

A Cuprától egyelőre tehát nem lehet nagyon egyedi autókra számítani, inkább csak afféle sportos Volkswagenek fognak kikerülni a gyárból. Ez egyrészt jó, mert így viszonylag alacsonyabb áron lesznek hozzáférhetők a típusok, másrészt viszont fájdalmas, hiszen egy darabig biztos nem születnek olyan különleges autók, mint a Cupra Formentor. Mindenesetre kíváncsian követjük, hogy a jelenlegi kínálattal sikerül-e elérni a kitűzött célt, azaz az eladások megduplázását.

Újra külön vállalat lehet a Porsche

A német sportautókat gyártó Porsche nem a Volkswagen-csoport részeként kezdte, hanem önálló vállalkozásként. A későbbiekben vásárolta fel a Volkswagen. Azonban a teljes tulajdonjog nincs az óriás kezében, megoszlik ugyanis a Porsche-Piech család és a Volkswagen között. Most pedig úgy néz ki, hogy hamarosan kikerülhet a német óriás irányítása alól. Ugyanis tárgyalnak arról, hogy a Porschét tőzsdére vinnék.


Porsche-jelvény Forrás: totalcar.huEnnek hátterében az áll, hogy a már említett Porsche-Piech család visszakapja a vezetést a vállalat fö-lött, legalábbis erre lehet következtetni a Volkswagen bejelentéséből. Ezzel párhuzamosan a Porsche Automobil Holding SE – ami a Porsche-Piech családhoz köthető – olyan közleményt adott ki, hogy egy esetleges tőzsdei bevezetés kapcsán részvényeket vásárolnának. Ebből arra lehet következtetni, hogy a feltételezés igaz. A sors fintora, hogy a Porsche-Piech család éppen egy szerencsétlen tőzsdei bevezetés kapcsán veszítette el az irányítást a vállalat fölött. Az eredeti cél az volt, hogy 2005-ben felvásárolják az akkor igen alacsony áron lévő Volkswagen-részvények többségét, mindehhez óriási hiteleket vettek fel. Azonban a manőver éppen ellenkezőleg sült el. Viszont a család megtarthatta a pénzét, de a Porsche autógyárat kénytelen volt a Volkswagen konszernbe olvasztani. A Porsche-Piech család viszont vezető részvényese maradt a vállalatnak, 31,3%-os tényleges részesedéssel és 53,1%-os szavazati aránnyal. Vagyis, bár már nem az övék volt a Porsche, mégis nagyrészt úgy irányították, ahogy akarták. Értelemszerűen a vállalat azelőtt is igen sikeres volt – elég csak a ’80-90-es évek modelljeire gondolni –, hiszen éppen arra készült, hogy megvásárolja a világ legnagyobb autógyártóját.

Azóta egyértelműen változott a piac, és ehhez az is hozzátartozik, hogy a Volkswagen megvásárlása már nem is tűnik olyan jó üzletnek. Ebben nagy szerepe van a dízelbotránynak. Bár tavaly még a Porsche különválasztására a Volkswagen vezérigazgatója határozott nemet mondott, úgy fest, mostanra fordult a kocka, és mindenki számára ez kezd lenni a legvonzóbb opció. Ennek oka az, hogy mindenki nyerne abból, ha a két vállalat külön folytatná, egyrészt a Volkswagen rengeteg pénzhez jutna, másrészt a Porsche-Piech család visszaszerezhetne egy darabot a vállalkozásból.

A Bloomberg Intelligence számításai alapján jelenleg a Porsche az egyik legértékesebb autómárka, értéke megközelítőleg 60–85 milliárd euró lehet. Ez azért is különösen érdekes, mert a teljes Volkswagen konszern piaci értékét 112 milliárd euróra becsülik, ebben pedig benne van az összes többi márka, azaz egyedül a Porsche jóval meghaladja az 50%-ot, akkor is, ha az alacsonyabb értékkel kalkulálunk.

A Porsche tőzsdei bevezetése azt jelentené, hogy az említett érték egy jelentős részét szabadon használható tőkeként kinyerné a Volkswagen a Porschéból, ami, lássuk be, jól jönne a német óriásnak, hiszen öt év alatt 159 milliárd eurót készül elkölteni villanyautó-fejlesztésekre. Ez pedig egy komoly lépés lenne az ügyben.

Kiszivágott a terep-Ferrari

Nem is olyan régen éppen a Ferrarinál nyilatkozták, hogy ők soha nem fognak felhagyni a belső égésű motor gyártásával, aztán láss csodát, tavaly bejelentették, hogy készül az elektromos Ferrari. Hasonló volt a helyzet a 2000-es évek közepén, amikor azt állították, hogy soha nem lesz terepjáró Ferrari. Aztán kicsivel 2010 után megérkezett a Ferrari GT, ami, bár nem egyértelműen terepjáró, egy lépés volt abba az irányba. Most pedig kiszivárgott, hogy itt a Ferrari SUV.

Az autó eleje első ránézésre érdekes. Nem lehet azt mondani, hogy csúnya, viszont nem igazán hasonlít egy eddig ismert Ferrarira sem, sőt talán kijelenthető, hogy mintha Porsche Taycanra utaló jelek is lennének rajta. Olyan, mintha egy sportkocsi elejét húzták volna kicsit hosszában és közben felfelé is. A kocsi feneke már kevésbé furcsa, illetve halványan emlékeztet a GTC4 Lusso megoldására.

Ezek természetesen mind csak külsőségek. Arról még semmilyen információ nincs, hogy milyen hajtás kerül az autóba. Természetesen találgatások vannak. Ezek alapján legalább kétféle motorral készül a Purosangue névre hallgató SUV. A csúcsváltozatba egy V12-es szívómotor fog kerülni, viszont legalább egy turbós kivitel is készül a Ferrari első hobbiterepjárójából. Ennél többet azonban nem tudni, viszont feltehetőleg még az idén bemutatják a típust. A forgalmazás pedig várhatóan 2023 elején fog elkezdődni.