2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem tudott elutazni Pitești-re, a hétvégi bajnoki tornára a marosvásárhelyi A1 osztályú CSU Medicina női röplabdacsapat, miután a keretben többen koronavírussal fertőződtek meg. A szabályok értelmében mindkét mérkőzését 0:3 arányban elveszíti a csapat, újraütemezésre nincs lehetőség. Az együttesnek a házigazda FC Argeșsel és a Balázsfalvi Alba Voleijel kellett volna megmérkőznie.

Nem az a fontos, hogy hányan fertőződtek meg, hanem hogy ilyen körülmények között kötelező módon két hétre karanténba kellett vonulnia a játékosoknak – mondta el érdeklődésünkre Predrag Zucović edző –, ami egyben azt jelenti, hogy nem csak erre a tornára nem tudott elutazni a csapat, hanem arra sem fog tudni, amelyet jövő hét végén rendeznek, és ahol a Galaci Belor és a CSM Târgoviște lenne az ellenfél.

„Őrült egy szituáció – kommentálta a helyzetet a szakvezető. – Nem csak azért, mert elveszítjük ezeket a mérkőzéseket, hanem mert a két hét karantén alatt nem tudunk edzeni, és a professzionális sportolók esetében egy ilyen kiesés rendkívül negatív következményekkel járhat. Kiesnek a ritmusból, és megnő a sérülésveszély is.”

Ennek ellenére nincs más választás, mint menni előre, és némi vigasz, hogy a karantén befejeződése után 90 napig nem kell további teszteket végezni, így február végéig biztosan részt vehetnek minden fennmaradó mérkőzésen.

„Nagyon vigyáztunk, a lányok nem hagyták el a szállásukat, ám úgy tűnik, a Dinamo elleni mérkőzésen fertőződhettek meg, hiszen ott is kilenc esetet jegyeztek a marosvásárhelyi meccs után” – mondta el Predrag Zucović. (A Dinamo erősen tartalékosan, több ifjúsági játékost használva, még ki tudott állni a hétvégi tornán, azonban elveszítette a Galac elleni mérkőzését, amely rendes körülmények között hatalmas meglepetés lett volna.) Ugyanakkor az az egészben a pozitívum, hogy valamennyien, noha vírushordozók, tünetmentesek.

Időközben megérkezett Marosvásárhelyre Laura Szimonija grúz válogatott ütő is, és mivel ő is megfertőződött, egyenesen karanténba vonult, míg Gülay Gerçeket csak a karantén utánra várják, hogy a csapathoz csatlakozzon.

A kéttornás kieséssel a marosvásárhelyi csapat legalább két lehetséges győzelemtől esett el, és mivel minden játszmáját 25:0-ra veszíti el, ez jelentősen lerontja a pont- és játszmaarány-egyenlőség esetén számolt pontarányt is. Ezzel pedig a kiesési övezet szélére sodródott.

A CSU Medicina számára az idén még egy torna van hátra, amelyen részt vehet. Ezt Lugoson rendezik december 12-14-e között. Itt a marosvásárhelyi csapat a Bukaresti Rapiddal, a házigazda Lugossal és a Kolozsvári U-NTT Datával játszik.


Eredményjelző

Női röplabda, A1 osztály

• 3. torna, 1. játéknap eredményei: Bukaresti Dinamo – Kolozsvári U-NTT Data 3:0, CSM Târgoviște – Bákói Știința 3:0, Lugosi CSM – CSO Voluntari 3:1, FC Argeș Pitești – Marosvásárhelyi CSU Medicina 3:0 (hivatalból).

• 3. torna, 2. játéknap eredményei: CSO Voluntari – CSM Medgidia 1:3, FC Argeș Pitești – Balázsfalvi Alba Volei 0:3, Bákói Știința – Bukaresti Rapid 1:3, Kolozsvári U-NTT Data – Galaci Belor 3:2.

• 3. torna, 3. játéknap eredményei: Balázsfalvi Alba Volei – Marosvásárhelyi CSU Medicina 3:0 (hivatalból), Bukaresti Dinamo – Galaci Belor 2:3.