2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aligha vádolható meg azzal a Román Kosárlabda-szövetség, hogy elsiette a férfiak 1. ligás bajnokságának a rajtját, amelyre végül két hét múlva, november 7-én kerül sor. Mint korábban már közölték, a 2022–2023-as idényben zárt bajnokságot terveznek a Nemzeti Ligában, amelyben a jelenlegi 16 együttes mellé az idei 1. liga első két helyezettje nyer részvételi jogot, így most talán még nagyobb a bajnokság tétje, mint valaha. Való igaz azonban az is, hogy a zárt bajnokság inkább elméleti elképzelésnek tűnik, hiszen még vannak a mezőnyben olyan klubok, amelyek nem fognak belenyugodni abba, hogy bezárják előttük a kaput, mint például a Jászvásári Politehnica, amely a bejelentés szerint ezt az évet az alapozásnak szánja, később lépne szintet – mintha nem is vettek volna tudomást a szövetség bejelentéséről.

A kosárlabda 1. ligába ezúttal 12 csapat nevezett be, eggyel több, mint a tavaly. Azonban nem csak a két feljutott együttes tűnt el a mezőnyből, a tavalyiak közül hiányzik a CSU Ploiești és a Bukaresti Lumina is, visszatér három fővárosi klub, az Agronomia, a Știința és a Laguna, valamint a Nagyszebeni CSU fiókcsapata és a Kolozsvári U. Új együttesek a Bukaresti Ulise és Eagles, a Jászvásári Poli Stomart, a Brassói Ralph, a CSU Craiova (ez nem azonos az élvonalban szereplő SCM U Craiovával), illetve beiratkozott a Nagyváradi CSM-CSU második csapata is. Ami a marosvásárhelyi csapatot illeti, az a tavalyival azonos, de mégsem. Míg az előző idényben az egyetemi sportklub képviselte a várost, az idén ismét a Városi Sportklub nevezett be – nagyrészt ugyanazzal a kerettel. Miután azonban Sánta Szabolcs és Alin Borșa is visszatért szülővárosába, az együttes csakis a feljutás gondolatával vághat neki a pontvadászatnak.

Ami a rendezés módját illeti, a 12 csapat egyetlen csoportban oda-vissza játszik az alapszakaszban heti fordulókkal, a mérkőzéseket alapjáraton vasárnaponként rendezik. Az odavágó november 7-én kezdődik és február 13-án zárul, míg a visszavágókat február 20. és május 22. között játsszák. Az alapszakasz első négy helyezettje jut a rájátszásba, amelyet június 3-5-e között rendeznek, és a két legjobb szerez jogot az élvonalban való szereplésre.

A Marosvásárhelyi VSK Bukarestben, az Ulise otthonában kezd, és azt szerettük volna írni, hogy egy héttel később, a szintén Bukaresti Eagles ellen lesz látható először hazai pályán, a jelenlegi járványhelyzet miatt azonban erre mérkőzésre nem engednek be nézőket. Így, ha a remények szerint 30 nap múlva feloldják a korlátozásokat, akkor az első hazai mérkőzés nézőkkel december 5-én lesz, a Nagyszebeni CSU második csapata ellen.

A marosvásárhelyiek őszi programja

1. forduló (november 7.): Bukaresti Ulisse (idegenben)

2. forduló (november 14.): Bukaresti Eagles (hazai)

3. forduló (november 21.): Jászvásári Politehnica Stomart (i)

4. forduló (december 5.): Nagyszebeni CSU II (h)

5. forduló (december 12.): CSU Craiova (i)

6. forduló (december 19.): Brassói Ralph (h)

7. forduló (január 9.): Nagyváradi CSM CSU II (i)

8. forduló (január 16.): Bukaresti Laguna (h)

9. forduló (január 23.): Bukaresti Stiinţa (i)

10. forduló (január 30.): Kolozsvári Universitatea (h)

11. forduló (február 13.): Bukaresti Agronomia (h)