2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának közel négymillió lejnyi környezetvédelmi büntetést kell fizetnie, mert az elmúlt 10 évben az intézmény egyetlen intézkedést sem hozott a városi hulladék szelektív gyűjtése érdekében – áll a hivatal sajtóosztálya által szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Kérdésünkre a hivatal részéről azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzat két év leforgása alatt fizetné ki a bírságot, ennek a lehetőségét fogja kérni a Környezetvédelmi Alaptól. 


      Fotó: Nagy Tibor (archív)„Az Európai Unió szabályrendszere alapján a tagállamok összes településén 2025-ig a hulladék 55%-át kell szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani, 2035-ig pedig 70%-os kell legyen ez az arány. A régi városvezetés nem tett semmit e kötelezettségek teljesítése érdekében, a városi hulladék szelektív gyűjtésének elmaradása miatt pedig minden évben megbírságolják a várost. Továbbá az elmúlt 4 évben egyetlen büntetést sem fizettek ki, amit a Környezetvédelmi Őrség emiatt kirótt.

Ennek következtében 2021 júniusára a bírságok összege elérte a 3.981.300 lejt. Ez az összeg a 2017–2019 közötti időszakra vonatkozik (a 2020-ra kiszabott bírság megközelítőleg 2,5 millió lej).” 

A közleményből az is kiderül, hogy a büntetések törlesztésének elmaradása miatt jelenleg a polgármesteri hivatal számláit zárolták. A városvezetés nem állítja „teljes bizonyossággal”, hogy a helyzetet gondatlanság vagy rosszhiszeműség idézte elő, de úgy véli, hogy „súlyos gondot jelent, hogy mindaddig, amíg a polgármesteri hivatal ezeket a bírságokat nem fizeti ki, addig nem pályázhat semmilyen, vissza nem térítendő európai uniós finanszírozásra”. A jelenlegi helyzet miatt a rossz köztisztaságmenedzsmentet is okolják, amire megoldást ígérnek: „Az új szolgáltatási szerződés, amelyet az önkormányzat alá fog írni, tisztázni fogja a hulladékgazdálkodás minden részletét, átlátható szerződés lesz, rejtett költségek nélkül, hatékony, és a marosvásárhelyiek javát szolgálja. Ezáltal a város takarítása és tisztasága nem lesz többé probléma. Kifizetjük a régi városvezetés által hátrahagyott összes büntetést, és ismét működésbe hozzuk a hivatalt, ezáltal megteremtve annak a lehetőségét, hogy további uniós támogatásokat szerezhessünk”. 

A közleményben még az is szerepel, hogy a város vezetése jogi lépéseket tesz azok ellen, akik az elmúlt években figyelmen kívül hagyták a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós kötelezettségeket, illetve a büntetéseket nem fizették ki időben, ami az intézmény számláinak zárolásához vezetett. „Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala elkötelezi magát, hogy az év végéig minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a szelektív hulladékgyűjtés – az uniós elvárásoknak megfelelően – végre gyakorlattá váljon” – zárul a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóközleménye. 

A Népújság érdeklődésére a hivatal részéről azt a választ kaptuk, hogy a polgármesteri hivatal számláinak zárolása ellenére a hivatali alkalmazottak bére kifizethető, a folyamatban levő uniós pályázatok is finanszírozhatók. A jövőbeni projektek vannak veszélyben, mivel, amíg a számlák zároltak, a város nem pályázhat vissza nem térítendő uniós alapokra. A polgármesteri hivatal a héten kérvényt nyújt be a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, illetve a Környezetvédelmi Alaphoz, amelyben kötelezettséget vállal, hogy két éven belül törleszti a felgyűlt környezetvédelmi büntetést. Ha a hatóságok ezt elfogadják, a polgármesteri hivatal számláit újra megnyitják, ellenkező esetben az önkormányzat kénytelen lesz a költségvetés átcsoportosítása révén törleszteni a bírságot.