2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az első félidőben úgy tűnt, nem lesz bonyolult  a Temesvári 89-esek legyőzése a Marosvásárhelyi Szörnyek számára a nem hivatalos országos amerikaifutball-bajnokság 4. fordulójában. A szünet után aztán bebizonyosodott, hogy nem csak a hagyományos európai fociban érvényes az „elbízták magukat” kifejezés. A marosvásárhelyiek előnyét az ellenfél azonban már nem tudta behozni, 24-18-re nyert a Szörnyek.

Nagy lendülettel kezdte a Szörnyek a mérkőzést, amelynek a tétje az elődöntőbe jutás volt a Temesvári 89-esek ellen, és mindjárt az első birtoklást touchdownnal fejezte be. Több sorozatos first down után 20 yardról már megkockáztatta Cserepivszkij a hosszú passzt, Szőlősi Hunor kapta el a „tojást” az ellenfél célterületének bal sarkában. A kétpontos konverziót Roman Boguszlavszki vitte sikerre. Temesvár azonnal replikázni próbált, és csak húsz yardnál tudták megállítani a hazai védők, amikor a negyedik downnál mezőnygóllal szépítettek 8-3-ra.

Az első negyed végére ismét sikerült megközelíteni az ellenfél célvonalát, a touchdownt azonban érvénytelenítette a játékvezető, cserében a második negyedet másfél yardról indíthattak a Szörnyek. A quarterback Cserepivszkij pedig maga tört utat a sűrűben a célvonal mögé. Ekkor a nagy tét miatt kicsit elszabadultak az indulatok, a Szörnyek ukrán quarterbackje pedig kapott egy utolsó figyelmeztetést (más sportágakban sárga lapnak mondanánk). A konverzió viszont ismét sikeres volt, Ádám Radu kapta el a labdát a sarokban. 

A következő hazai touchdownt Baló Levente szerezte, némi izgalmak után, mert a játékvezetők kupaktanácskozására volt szükség, hogy megállapítsák, Baló még érvényes területen volt-e, amikor a labda birtokába jutott, így jár a hat pont. Mi több, a plusz két pont megszerzése harmadszorra is sikerült Szőlősi révén. 

24-3-nál viszonylag simának tűnt a meccs, azonban a szünet előtt közvetlenül Temesvár is elért egy touchdownt, viszont a jutalomrúgást elvétették.

A folytatásban pedig mintha teljesen „elfogyott” volna a Szörnyek. A játékvezetők sorra ítéltek 5-10-15 yardos büntetéseket ellene, és olyat láttunk, amire nem számítottunk: saját célvonaluk elől a negyedik downból felszabadító rúgással voltak kénytelen minél távolabbra tolni az ellenfél következő offenzíváját. Temesvár pedig előbb egy touchdown, majd egy újabb mezőnygól révén 24-18-ra szűkítette a különbséget. Az utolsó percekben pedig már időrabló labdatartásra rendezkedett be a hazai csapat, hiszen egyetlen temesvári cél az egyenlítést jelenthette volna, és akkor elúszik a biztos elődöntős hely.

Derzsi Zoltán, a marosvásárhelyi csapat edzője elmondta: több elementáris hibát vétettek a játékosai, akik a második félidőben már nem összpontosítottak eléggé, és ennél lényegesen többre lesz szükség az elődöntőben.

Addig is két hét múlva, az alapszakasz utolsó fordulójában, a kolozsvári Keresztesek otthonába látogat a csapat, amikor eldől, hogy 3. vagy 4. helyen végzi az alapszakaszt, és kivel játszik a döntőbe jutásért. Győzelem esetén Resicabányán, vereség esetén a bukaresti Lázadók otthonában mérkőzhet.


Eredményjelző

A 2021-es amerikaifutball-bajnokság 4. fordulójának eredményei: Resicabányai Mozdonyok – Bukaresti Lázadók 6-42, Marosvásárhelyi Szörnyek – Temesvári 89-esek 24-18. A  Bukaresti Titánok – Kolozsvári Keresztesek mérkőzés lapzárta után ért véget.