2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Milyen fenyőfát válasszunk?

Ha karácsonyról beszélünk, egyértelmű, hogy az első növény, ami eszünkbe jut, a fenyő. Nem csupán a karácsonyfa, hanem a csodálatos illat, a látvány, népi és polgári hagyományaink miatt is. Az utóbbi időben azonban sokan elgondolkoznak azon, hogy milyen fenyőt válasszanak, a klasszikus élő fenyőt, amelyekből bőséges felhozatallal találkozunk piacokon, áruházakban, vagy a minden színben és formában egyre nagyobb teret nyerő műfenyőt?

De mielőtt még választanánk, ugorjunk vissza egy kicsit a történelembe, és emlékezzünk a karácsonyfák megjelenésére. Az örökzöld növények csodálata és tisztelete már az ókorban is központi helyet foglalt el az emberek életében, azonban eddigi tudomásunk szerint az első fenyőfát Németország területén díszítették valamikor a 16. század kezdetén.

Valószínűleg Luther Márton, a nagy reformátor volt az első személy, aki égő gyertyákkal díszített fel fenyőt. Egy téli estén a hazafelé vezető úton felkeltették a figyelmét egy fenyőfán a ragyogó csillagfények. Luthernek annyira megtetszett a látvány, hogy meg szerette volna osztani családjával is. Mivel nem volt jobb ötlete, úgy döntött, hogy gyertyákkal díszít fel egy fenyőfát, hogy visszaadja a tűleveleken ragyogó fény látványát. Így született meg az első feldíszített fenyőfa.

Az 1800-as évek végén a karácsonyfa világszerte népszerűségre tett szert, majd a 20. század közepén elkezdték átvenni a hagyományos, almából mogyoróból vagy marcipános süteményből készült díszek helyét a házilag, majd a gyárilag előállított díszek, és idővel elterjedtek az égősorok is. Mára már szinte végtelen a lista, ami a díszeket, dekorációkat vagy a karácsonnyal kapcsolatos tárgyakat illeti.

Fotó: Nagy Tibor


De hogyan is válasszunk fenyőt? 

Az első szempont, amit figyelembe kell vennünk a választás alkalmával, a környezettudatosság. Mind a műfenyők, mind a kivágott élő fenyők esetében számos pró és kontra érvet lehet felhozni. Véleményem szerint a legkörnyezetbarátabb megoldásnak a cserepes élő fenyők vásárlása bizonyul. 

Ezt karácsony után egyszerűen kiültethetjük a kertbe, vagy akár a meglévő cserépedénnyel kirakhatjuk az erkélyre. 

Számos változata létezik az élő fenyőknek is, mindenki saját kedvére és elvárásai alapján választhat közülük.

Ha a tipikus fenyőillatra vágyunk, akkor a legjobb döntés a lucfenyő, ami igazi karácsonyi hangulatot varázsol erőteljes illatával. Azonban hasonlóan jó illata van még az ezüst-, a fekete- és az erdei fenyőnek is. 

Ha a színt tartjuk a legfontosabb szempontnak, akkor tudni kell, hogy a legkülönlegesebb színe az ezüstfenyőnek van.

Ha a szimmetrikus forma a cél, akkor mindenképpen nordmann fenyőt érdemes választani. Tudni kell erről a fajtáról, hogy az egyik legtartósabb fenyőtípusok közé tartozik, nagyon sokáig kitart levélhullás nélkül.

Ha a tűlevelek puhaságára összpontosítunk, akkor a legészszerűbb választás a duglászfenyő, ennek a fajtának nagyon puha tűlevelei vannak. Azonban fontos tudni, hogy ágai nagyon könnyen hajlanak, így egy nagyobb, súlyosabb dísz nagy eséllyel lehúzhatja őket.

Utolsó szempontként említsük meg a tartósságot is. A fent említett nordmann fenyő mellett a duglász-, a fekete- és az erdei fenyő bírja a legjobban és a legtovább a szobahőmérsékletet.

Ha cserepes fenyőt választunk, akkor egy apró szempontot érdemes figyelembe venni. Az, hogy a fenyőfa hosszú távon is megőrizze esztétikai értékét, a csúcsrügy meglététől függ. Ha a csúcsrügy megvastagszik, elszárad vagy letörik, a fa koronája, formája szabálytalan lesz, elbokrosodik. Ha mégis vágott fenyőt választanánk, fontos tudni, hogy karácsonyig érdemes a tövét vízben tartani, ezzel késleltetve, hogy hullani kezdjenek a levelei. 

Áldott karácsonyt és tudatos fenyőválasztást kívánok!

Szigeti Botond