2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Látszólag könnyedén nyert a Marosvásárhelyi Sirius női kosárlabda-csapata a Brassói Olimpia ellen, a 26 pontos különbség azonban csalóka. Szünetig kiegyensúlyozott volt a küzdelem, a második félidőben azonban főleg a védelemben olyan parádés játékot mutatott be a megyeszékhelyi együttes, amely ellen a vendégek nem találtak ellenszert.

Három idegenlégióssal érkezett a brassói együttes Marosvásárhelyre, akik nem szerepeltek a nyitófordulóban, a Siriusból ugyanakkor hiányzott Sólyom Sára, ui. az utolsó edzésen megsérült. Carmin Popa edző bevallotta, ez alaposan felborította az előkészített taktikát, hiszen számítottak Pešović csatasorba állására, és Sólyom lett volna, aki vigyáz rá. Így viszont a brassóiak szerb légiósa szinte egyedül vette a hátára a csapatát, amely többször vezetett az első két negyedben. Eltelt egy kis idő, amíg sikerült megtalálni Pešović kikapcsolásának módját, és ettől kezdve a Sirius irányította a történéseket.

A marosvásárhelyieknek az sem vette el a kedvüket, hogy az első félidőben David a félpályáról dobott egy triplát dudaszóra, és a második félidőt egy 17-0-s parciálissal kezdték. Az ellenfelet fojtogató védekezéssel folyamatosan arra kényszerítették, hogy kiszorított helyzetből próbálkozzon, míg a brassói palánk alatt Griffin és Sherill testi erővel tört utat magának. Az ellenfél csak két perccel a negyed vége előtt támadt fel, amikor a marosvásárhelyi csapatból többen pihenni mentek, és 8 pontot szereztek zsinórban.

Az utolsó negyedben aztán a Sirius két magas légiósa folytatta a kosár alatti pontgyártást, és erre az Olimpiának nem volt ellenszere.

A statisztikai adatok minden elemben marosvásárhelyi fölényt mutatnak, bár nem éppen annyira, mint amennyire a 26 pontból következtetnénk. Említésre méltó Griffin dupla duplája (21 pont, 12 lepattanó), de három blokkolása is.

Szombaton a Sirius ismét hazai pályán játszik, és ezúttal a tavalyi bronzérmes Arad érkezik a Ligetbe. Eredetileg Arad lett volna a házigazda, azonban a csarnokuk foglalt, így pályaválasztói jogot cseréltek. A két csapat a Sirius-kupán is találkozott, akkor Arad nyert, most azonban egészen más meccsre számíthatunk. Az ellenfél csapatába az akkori mérkőzéshez képest visszatér „örökös” játékirányítójuk, Brankica Hadžović, míg a Siriusban ott lesz pluszban Tanita Allen. A taktika pedig egy barátságos meccshez képest egészen más képet kölcsönöz majd a játéknak.

Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, 2. forduló: Marosvásárhelyi Sirius – Brassói Olimpia 79:53 (21-22, 18-12, 17-8, 23-11)
Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 200 néző. Vezette: Ionuț Moraru (Kolozsvár), Alexandru Stamate (Ploiești), Szőcs Janka (Gyergyószentmiklós). Ellenőr: Marius Hurgoi (Kolozsvár).
Sirius: Griffin 21 pont, Sherill 20 (1), Chiș 15 (3), Allen 10 (2), Lipovan 5 (1), Czimbalmos 4, Mészáros 4, Feiseș, Badi, Anca, Feiseș, Oancea.
Olimpia: Pešović 19 pont, Dušanić 9 (2), Armanu 8, David 7 (2), Frîncu 5 (1), Ciciovan 3, Hawkins 2, Atamaniuc, Florea.

Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga 2. forduló: Kézdivásárhelyi KSE – CSM Alexandria 57:52, Konstancai Phoenix – Bukaresti Agronomia 52:54, Marosvásárhelyi Sirius – Brassói Olimpia 79:53, Szatmárnémeti CSM – Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC 78:56, Bukaresti Rapid – Aradi FCC 46:86, Botosáni Triumf – CSM Târgoviște 44:71. A Kolozsvári U állt.