2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium az első félévben 550 millió lej értékben eszközölt beruházásokat. A kifizetett beruházások jelenlegi értéke az első szemeszterre előirányzott költségvetés 96,3 százalékát teszi ki. 

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium az első félévben 550 millió lej értékben eszközölt beruházásokat. A kifizetett beruházások jelenlegi értéke az első szemeszterre előirányzott költségvetés 96,3 százalékát teszi ki. A Román Vízügyi Hatóság, az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (ROMSILVA) és a többéves vízprogram az első félévben teljes egészében felhasználták a számukra előirányzott pénzösszegeket. Idén beruházásokra 1,05 milliárd lej áll a minisztérium rendelkezésére – jelentette be Borbély László miniszter.

Az 5,6 milliárd euró értékű 2007-2013-as környezetvédelmi operatív program teljesítésével kapcsolatosan a miniszter elmondta: a minisztérium elsősorban a tervek leszerződéséért felel, a tervek kivitelezése az önkormányza-tok hatáskörébe tartozik.

A megkötött szerződések értékét illetően jelenleg a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium uniós szinten is első helyen áll. – Év elején arra számítottunk, hogy az első félévben 410 millió euró értékben kötünk szerződéseket, a procedúrák felgyorsítása nyomán jelenleg a megkötött szerződések értéke meghaladja az 1,1 milliárd eurót. A környezetvédelmi operatív program keretén belül megkötött szerződések összértéke meghaladja az 5,7 milliárd eurót – hangsúlyozta Borbély.

A minisztérium által lehívott uniós források nagyságát illetően kiemelte: fontos, hogy mandátumom átvétele óta sikerült hathatósan felgyorsítani a szerződéskötési folyamatot, hiszen ez a folyamat előfeltétele a sikeres forrás-felhasználásnak.

A lehívási ráta értékének növelése érdekében módosítottuk a közbeszerzési jogszabályt, köteleztük pályázóinkat, hogy 30 napon belül számolják el a kifizetett számlákat, lehetővé tettük a 10 százalékos előleg kifizetését a szolgáltatóknak, a jótállási biztosítékhoz lehetővé tettük minden típusú garancialevél elfogadását. Elkészítettünk egy, a programban részt vevő felekkel konzultáló eseménykalendáriumot, mely keretén belül a következő 3 hónap leforgása alatt 25 regionális találkozót szervezünk – emelte ki Borbély.

Ha a konkrétan lehívott uniós források értékét vesszük figyelembe, akkor a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium ez év első felében országos szinten harmadik helyen áll. Jelenleg a minisztérium a 2007-2013-as időszakra elkülönített keretösszeg 10,92 százalékát hívta le – hangsúlyozta a tárcavezető.