2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színes, mintás, hagyományos – ezzel a három szóval jellemezhetőek leginkább azok a levegőn száradó agyagból készült ékszerek és kézműves termékek, amelyeket a marosvásárhelyi Szekernyés Tünde készít. Ilyenkor, ünnepek közeledtével minden nő szeretne a lehető legjobban kinézni, és ebben nagy segítség lehet egy egyedi tervezésű ékszer. Tünde elmondása szerint gyerekkora óta foglalkozik ékszerkészítéssel.


Fotó: Facebook Kellék-szerTünde levegőn szárított agyagból készíti az ékszereket, amelyeket később megfest. Időnként a festett bőr és a drót is előkerül, hogy termékei ne tűnjenek egyhangúak. Kezdetben csak a családjának és barátoknak, majd egyre több embernek készített ékszereket. Véleménye szerint a nők ízlése ékszerválasztás és -viselés terén változatos. 

Vannak olyan hölgyek, akik csak aranyat vagy ezüstöt tudnak hordani, van, aki nem szereti a hosszú ékszereket, de akad olyan vásárlója is, aki színekben nem talál magához illőt. Az első általa készített ékszer egy levél formájú fülbevaló volt, nyaklánccal párosítva. 

,,Bármerre járok, figyelem a körülöttem lévő dolgokat, ha meglátok egy szép csempét vagy táskát, aminek tetszik a mintája, arra gondolok, milyen jó lenne ezt ékszeren is megmutatni” – mondta Tünde, mikor arról kérdeztem, mi adja az ihletet a munkájához.

Zárásképpen hozzátette, sok fejtörést okozott számára, mivel tehetné jellegzetessé az alkotásait, de arra jutott, nem érdemes korlátozni őket. Munkái között vannak motívumos, hagyományos, geometriai formájú és virágos, madárkás ékszerek is. 

Ravasz Viktória