2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem hivatásos színjátszók, drámaírók, drámaírásra vállalkozók számára kínál szakmai képzést és tapasztalatcserét a brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház Kulturális Egyesület. A Kárpát-medencei Szórvány Színjátszó és Drámaíró Tábort augusztus 4–15. között tartják a Brassó megyei Székelyzsomboron.

A táborra harmadik alkalommal kerül sor. A több mint tíz éve színházszakmai kapcsolatot ápoló Mikó András Alapítvány és a Féling Színház Kulturális Egyesület első alkalommal 2014-ben a vajdasági Bezdánban szervezett színjátszó tábort a Kárpát-medencei érdeklődők számára, majd 2019-ben Székelyzsomboron a színjátszás mellett a drámaírásnak is teret biztosítottak.

,,A programok megvalósítása igazolta, hogy kölcsönös igény van az intenzív szakmai programokra. (…) A teljes magyar nyelvterületen működő színjátszó csoportoknak gondot okoz a jelenkorú, élethelyzeteket, konfliktusokat, érzelmeket, gondolatokat fel/bemutató eredeti drámák hiánya. A drámaírói kurzus ezen kíván, tud enyhíteni. (…) A korábban megvalósított workshopok tapasztalata azt mutatja, meghatározó jelentőségű, hogy éppen Székelyzsomborban (amely alig 500 fős település) megélhető az »egy nemzet, azonos kultúra«, ennek kapcsán az együvé tartozás, a közös alkotás élménye. Ez egyaránt fontos a Magyarországon, a szórványban és a diaszpórában élők számára. A programban résztvevők saját közösségeikhez a megújhodás élményével, az élő közös kultúra tudatával térhetnek vissza” – írják a szervezők a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. 

A tábor helyszíne a Mikó András Alapítvány székelyzsombori diáktábora, ahol 40 személy ellátására van lehetőség. A szakmai képzést a színházi világ jeles képviselői biztosítják: Formanek Csaba író, színész, rendező (drámaíró workshop), Hegedűs Ildikó színháztörténész-bölcsész, a Győri Nemzeti Színház és a Hold Színház rendezője (színészmesterség, rendezés), a Magyar Érdemkereszttel kitüntetett Bálint Ferenc, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium Grimasz színjátszó csoportjának rendezője, aki több erdélyi fesztivál I. díjas előadását állította színpadra (színészmesterség, rendezés), Steinwender József, a békéscsabai Féling Színház több arany, ezüst és bronz minősítéssel elismert rendezője (színészmesterség, rendezés) és Hanusz Norbert békéscsabai filmrendező (film). Az említett előadók színházszakmai ismereteik mellett több tízéves kurzus- és csoportvezetői gyakorlattal rendelkeznek. 

A képzést a teljes magyar nyelvterületen és a diaszpórában – Erdély, Felvidék, Délvidék, Partium, Kárpátalja, Magyarország – is meghirdetik. Idén egy drámaíró (nyolc fő) és három (3 x 8 fő) színészmesterség szekciót szerveznek, amelyeken előzetesen megadott feladatok alapján jelenetek és/vagy kamaradrámák születnek, és kerülnek színpadra. A résztvevők számára ajánlott alsó korhatár 16, a felső korhatár 50 év. Jelentkezési határidő július 10. 

A jelentkezési lap az alábbi linkeken érhető el:

http://felingszinhaz20.atw.hu/, http://users.atw.hu/felingszinhaz20/Feling.html men. 

A tábor költségeiről és egyéb részletekről a bizalom@gmail.com, steinwender.jozsef@gmail.com e-mail-címeken, illetve az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni: 0724-795-577 (Bálint Ferenc, Erdély), +36/20/938-99-06 (Steinwender József, Magyarország).