2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gazda évről évre bővíti és fejleszti vállalkozását, néggyel kezdte, majd tavaly őszire elkészült a hetedik melegháza is, amelyekben a család fő megélhetését biztosító paradicsomtermesztés folyik.


A karácsonfalvi Fazakas Miklósnak sikerült az, amire a legtöbb alsó-nyárádmenti zöldségtermesztő csak áhítozik: az egyik Európa-szerte híres nagyáruház marosvásárhelyi kirendeltségének szállít nagy mennyiségben paradicsomot és kisebb tételben más zöldségeket is.

A gazda évről évre bővíti és fejleszti vállalkozását, néggyel kezdte, majd tavaly őszire elkészült a hetedik melegháza is, amelyekben a család fő megélhetését biztosító paradicsomtermesztés folyik. Fazakas Miklós idén úgy döntött, technológiát vált, áttért a kőgyapotos termesztésre, vagyis a paradicsompalánták nem a földbe, hanem egy szigetelőanyagba, kőgyapotba kerülnek. – A fertőzési források, kártevők nyolcvan-kilencven százaléka a talajból származik, így ezeket is kiküszöböljük. Másrészt az új technológiával minden irányított, a növény azt kapja, amire szüksége van, beállítjuk a tápanyag-koncentrációt – sorolta az új módszer előnyeit a gazda. Elismerte, hogy hatalmas pluszköltséggel járt a váltás, ám megérte, ugyanis a termés többszöröse az eddiginek.

Fazakas Miklós eddig az egyik közismert élelmiszerüzlet-láncnak szállított paradicsomot, csúcsszezonban heti egy tonnát, ám nemrég megkereste egy Európa-szerte híres nagyáruház mely ajánlatot tett, hogy lássa el paradicsommal a marosvásárhelyi és kolozsvári üzletüket. A karácsonfalvi gazda ellenben csak a marosvásárhelyit vállalta fel, ugyanis a kolozsvári áruház forgalma háromszorosa a vásárhelyinek, nem tudott volna akkora mennyiséget biztosítani. Bár nagy mennyiségben termel, így is csak egy részét képes ellátni a keresletnek – ismeri el a férfi, aki feleségével és három fiával együtt gazdálkodik. Mint mondja, fiai lelkiismeretesen segédkeznek, már hároméves korukban vederrel hordták el a kigyomlált gyomot.

Felvetésünkre, hogy míg a legtöbb termelő csak álomként emlegeti a nagyáruházakba való beszállítást, neki viszonylag könnyen sikerült, a gazda határozottan kijelentette: – el kell dönteni, hogy az ember mit akar. Ha piacra akar menni, azzal heti két-három nap eltelik. Ugyanakkor a mennyiséghez technológia és anyagi háttér is szükséges. És a piaci igényeket is fel kell mérni, mert legyünk őszinték, a vásárló inkább megveszi az esetleg ízetlenebb, de megmosott és mutatós zöldséget. Én például házi paradicsomot nem termelek, mert nem tárolható, egy-két nap és tönkremegy. A melegházainkban lévő paradicsomok átmérője 35-55 milliméter között van – az európai norma szerint ilyen a minőségi paradicsom –, több hétig eltartható, nem lágyul meg és nagyon ízletes – mutatta a termést Fazakas Miklós.