2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tét nélküli mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott a Nyárádtői Unirea 2018 Vajdahunyad csapatával a labdarúgó 3. liga IX. csoportja felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában. Ezzel az osztályozóra készülő vendégek megőrizték idénybeli veretlenségüket, míg Nyárádtő egy második döntetlennel fejezte be az idényét az éllovas ellenében, amely egész évadban csak négyszer remizett a 23 győzelem mellett.

A vakációs hangulatú mérkőzésen a házigazdák mindkét gólját hatalmas kapushibák előzték meg, míg Vajdahunyad góljai szögletet követő fejesekből születtek. A találkozó Vajdahunyadnak volt fontosabb, mivel a feljutásért kiírt osztályozóra készül. Ilyenként talán érthető, hogy jobban kezdett, és Herghelegiu már a 4. percben egész az ötös sarkáig betört, ám belebonyolódott a saját cselébe. A 8. percben pedig Buș vezetéshez is juttatta a csapatát, mint említettük fejjel, szögletet követően (0-1). Vajdahunyad továbbra is mezőnyfölényben játszott, Nyárádtő azonban szinte a semmiből egyenlített a 21. percben: Lefter túlbecsülte a cselezési képességeit a saját ötösén, M. Codrea ellopta tőle a labdát, és a kapuba pöckölte (1-1). Szünetig még a 33. perc eseményeit említhetjük, amikor a játékvezető nyilvánvaló előnyhelyzetet állított meg. A nyárádtőiek létszámfölényben három a kettő ellen támadhattak volna, ám így a középpályáról végezhettek el egy szabadrúgást. Buș lövése pedig a 45. percben kevéssel szállt el a rövid sarok mellett.

A második félidőben Lefter újabb hibájából Astafei volt eredményes: ketten rajtoltak rá a hosszú labdára, Lefter belerúgta Garrutiba, a visszapattanó labdát pedig Astafei formaságot teljesítve az üresen maradt kapuba küldte (2-1). A vajdahunyadiak brazil védője hat perccel a második szöglet utáni fejes góllal próbálta felejtetni akaratlan gólpasszát a második nyárádtői találatnál. Mindkét csapatnak volt még egy-egy nagy lehetősége. A 66. percben Iuga felső sarokba tartó lövését Lefter bravúrral szögletre ütötte, míg a 70. percben Birtalan a gólvonalról elfejelte Arnăutu elől a labdát. Az ütközésben meg is sérült, utóbb cserélni kellett. Aztán már látványosan nem történt semmi a végső sípszóig.

Nyárádtő számára ezzel véget ért az idény, Flavius Sabău edzőnek pedig azt a feladatot tűzte ki a klubvezetés, hogy legkésőbb 2024-re a másodosztályba vezesse a csapatot. A következő bajnokság előkészítésére majdnem három hónap áll rendelkezésre.

Az alsóházban jövő hét végén még játszanak egy utolsó fordulót, azonban már ennek sem lesz tétje. A Szászrégeni CSM Avântul ugyanis megszerezte a bennmaradás biztosításához szükséges pontot.


Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3. liga, IX. csoport, felsőházi rájátszás 9. forduló: Nyárádtői Unirea 2018 – CS Vajdahunyad 

2-2 (1-1)

Nyárádtő, városi labdarúgópálya. Vezette: George Roman (Temesvár) – Ștefan Bîrjac (Egregypósa), Sergiu Dima (Zilah). Ellenőr: Daniel Ciocănea (Nagyszeben), Iosif Chirilă (Gyulafehérvár).

Gólszerzők: M. Codrea (21.), Astafei (54.), illetve Buș (8.), Garutti (60.).

Sárga lap: Dinu (62.).

Unirea 2018: Feier – Bîrsan, Boar, Ndiesse, Birtalan (76. Hreniuc), Iuga (82. Pițuc), Săvoaia, Dinu, Ganea (64. Constantinescu), Astafei, M. Codrea (82. Toboșaru).

Vajdahunyad: Lefter – Iacob, Vlad (46. Jairo), Garutti, Trășcan (46. Roșu), Simon (46. Neacșa), Giura (46. Bradu), Mogoș (57. Bedea), Buș, Herghelegiu, Arnăutu.


Eredményjelző

* az 1. ligás helyért kiírt selejtező párharcok, 1. mérkőzések: Concordia Chiajna (2. liga) – Chindia Târgoviște (1. liga) 2-1, Kolozsvári FCU (2. liga) – Bukaresti Dinamo 1948 (1. liga) 2-0.

* a 2. ligában maradásért kiírt osztályozó mérkőzés, visszavágó: Brassói FC – Temesvári ASU Politehnica 

1-0, összesítésben 3-1; a Brassói FC bentmaradt a 2. ligában

* 3. liga, IX. csoport, felsőházi rájátszás, 9. forduló: Nyárádtői Unirea 2018 – CS Vajdahunyad 2-2, Kudzsiri Metalurgistul – Kolozsvári Viitorul 4-0.

* 3. liga, IX. csoport, alsóházi rájátszás, 9. forduló: Szászrégeni CSM Avântul – Gyulafehérvári Unirea 1924 1-1, Tordai Sticla Arieșul – Beszterce-Naszódi Gloria 2018 2-9, Kolozsvári Sănătatea – CS Marosújvár 5-0.