2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Fegyvertelen polgárok meggyilkolására adtak parancsot, például arra, hogy a katonák lőjenek a mecsetbe menekült emberekre”


Líbiából elmenekült tanúk vallomásán alapulnak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerint azok a vádak, amelyek megalapozzák Moammer Kadhafi líbiai vezető és társai felelősségét az emberiesség ellen elkövetett bűnökért.

„Fegyvertelen polgárok meggyilkolására adtak parancsot, például arra, hogy a katonák lőjenek a mecsetbe menekült emberekre” – mondta Luis Moreno-Ocampo kedden Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy amennyiben olyan bizonyítékok kerülnének a kezébe, amelyek a felkelők által elkövetett bűnöket támasztanák alá, ellenük is javasolná elfogatóparancs kiadását, miként tette azt e hónap 16-án Kadhafi, valamint a líbiai vezető egyik fia és a hírszerzés főnöke ellen.

Elmondta, hogy a Kadhafiék elleni vádirat összeállítása során gondoskodnia kellett a megfelelő tanúvédelemről is, ami Líbiában, a helyszínen nem lett volna lehetséges, ezért a bizonyítékokat az észak-afrikai országból elmenekült személyek tanúvallomására alapozza.

Egyelőre nem tudni, hogy a hágai székhelyű ICC vizsgálóbírói tanácsa mikor foglalt állást a Moreno-Ocampo által kezdeményezett elfogató- parancs ügyében.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy az ICC az ENSZ Biztonsági Tanácsának különleges felhatalmazása alapján járhat el líbiai ügyben. E felhatalmazás hiányában ezt nem tehetné, hiszen Líbia nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróságot megalapozó római statútumnak. Ezzel kapcsolatban igyekezett eloszlatni azt a félreértést, amely az elmúlt napokban több politikusi, illetve sajtóvélekedésben hangot kapott, miszerint Szíria vonatkozásában – ahol szintén sok halálos polgári áldozata van a hadsereg és a biztonsági erők brutális fellépésének – ugyancsak lehet számítani az ICC fellépésére.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok felszólította Kadhafit, vonuljon száműzetésbe, és hogy ez felfogható-e a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülésének ajánlataként is, Luis Moreno-Ocampo leszögezte: ő soha nem alkudozik a politikusokkal.

„Az én dolgom az, hogy szolgáljam az igazságszolgáltatást. Tény, hogy az államok nem mindig teljesítik kötelezettségeiket” – jegyezte meg.