2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harminc év alatt egyetlen parkolóház/mélygarázs sem épült önkormányzati beruházással vagy PPP típusú köz- és magánegyüttműködési formában Marosvásárhelyen. A jelenlegi városvezetés tudomásunk szerint több ilyen beruházást tervez, ezek egyike a Park szálló előtti területen valósulna meg. 


Fotó: Karácsonyi Zsigmond
Melyek azok a tervek, amelyek parkolóhelyek bővítésére vonatkoznak, akár felszíni, akár mélygarázs/emeletes parkolóház formájában? – kérdésünkre a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya részéről Borsos Csaba válaszolt. 

– A Park szálló előtti zöld területen egy 260 férőhelyes mélygarázs épül, a megvalósíthatósági tanulmány előrehaladott stádiumban van, júliusban készen lesz. Ezt követően, reményeink szerint, még a júliusi tanácsülésen előterjesztjük a műszaki és gazdasági mutatók elfogadásáról szóló tervezetet, a testület szavaz erről. A zöldövezet nem csökken a beruházás miatt, hiszen ha megépül a mélygarázs, fölötte parkosított terület lesz. 

Amennyiben a tanácsosok megszavazzák a gazdasági mutatókat, elindítható a közbeszerzési eljárás: a feladatfüzet kidolgozása, majd a terv elkészítése és végül a licit a kivitelező kiválasztására. A költségekről csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után tudok nyilatkozni. A beruházást a város saját költségvetéséből finanszírozza. Ez a legsürgősebb projekt, hiszen a városközpont túlzsúfolt, a közintézmények alkalmazottai járműveinek is parkolási lehetőséget kell biztosítanunk, és ezáltal több parkolóhely szabadul fel a főtéren és környékén. 

– A Park szálló melletti beruházáson kívül még van-e tervben parkolóház-építés a város más részein? 

– A Csukás utcába tervezünk egy parkolóházat, a Hátszeg sétányra pedig egy 400 férőhelyest. Utóbbi dokumentációját már az urbanisztikai bizottság elé terjesztették. E két beruházás finanszírozásába magánbefektetőket is bevonna az önkormányzat.