2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hidegvölgy település határában, az Adós fertályban terül el egy 100 hektáros legelőterület, amelyen Böjthe Petru és Boldizsár Alexandru nyájai legelnek.


Hidegvölgy település határában, az Adós fertályban terül el egy 100 hektáros legelőterület, amelyen Böjthe Petru és Boldizsár Alexandru nyájai legelnek. Ottjártunkkor éppen a fejés ideje volt. Böjthe Petru juhász kalauzolt, aki elmondta, hogy a juhtenyésztés a környéken hagyományos tevékenység. A juh ad tejet, húst, gyapjút, nem beszélve a sajtról, ordáról és más termékekről, amelyek iránt szerinte folyamatos a kereslet. Legalábbis erről tanúskodik a korszerű eszközökkel ellátott majorház, ahol a sajt- és ordakészítés a legkorszerűbb körülmények között történik, az csak természetes, hogy inoxedényekben. Számomra furcsa volt látni a színben az automata mosógépet, vagy a kis pihenőhelyiségben a színes televíziót. Böjthe Petru 1991 óta legeltet itt, az akolba és az esztenaépület korszerűsítésébe 2008-2010-ben 7.500 lejt ruházott be. Ő az, aki az állatorvos segítségével felügyel az 500 fős állományra (bándiak és a juhász juhai). (Eddig nem fenyegette komoly betegség a juhokat.) A másik alaptevékenysége a legelő karbantartása, ugyanis ez a feltétele annak, hogy a juhok az elvárt tejhozamot biztosítsák. A legelőt egyébként a juhtenyésztők egyesülete 49 évre haszonbérbe vette a helyi önkormányzattól.

– A juhtenyésztés nem könnyű mesterség. Mi nem ismerünk szabad napot, ünnepnapokat. Ha a munkánkat ésszerűen végezzük, és egyformán figyelünk az állatokra, a legelőre, akkor jövedelmező. Még vannak gondok a gyapjú értékesítésével, de már kialakulóban van a klienskörünk. Különben jövedelmünk nagy része a juhtejtermékekből gyűl be – mondotta Böjthe Petru, a községben az egyik legnagyobb juhállományt kezelő juhász.