2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az 1986-ban Száraz Béla vártemplomi kántor által alapított, a kezdetekben vegyes kar 1989-ben alakult át női karrá és tűzte ki céljául a reneszánsz egyházzene legszebb műveinek előadását.

Városunk egyik legjelesebb amatőr kórusa, egyben egyedüli női kara, a vártemplomi Musica Humana szombaton ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját. Az 1986-ban Száraz Béla vártemplomi kántor által alapított, a kezdetekben vegyes kar 1989-ben alakult át női karrá és tűzte ki céljául a reneszánsz egyházzene legszebb műveinek előadását. 1991-ben, az alapító távozása után a kórus irányítását a közelmúltban elhunyt Szalman Lóránt mester vette át, aki megmaradt elődje stílusbeli elképzelése mellett és ezt tovább fejlesztette. 1994-től a kórus karnagya dr. Csíky Csaba, aki a repertoárt tovább bővítette, megszólaltatván a barokk és a jelenkori kórusirodalom jeles külföldi és magyar szerzőinek műveit is.

Az ünnepi hangversenyt Ötvös József lelkipásztor, esperes rövid áhítattal indította, majd meleg szavakkal méltatta az együttes tevékenységét, érdemeit. A kórus franciaországi barátainak üdvözlő leveléből is olvasott fel részleteket. A hangversenyt a Bernády kamarakórus nyitotta meg, az alkalomhoz illő szép köszöntő műsorával, Márton Zsolt vezetésével. Ezután a nagykárolyi Collegium régizene-együttest hallhattuk Deák Endre irányításával. A meghívott vendég együttesek sorát a székelyudvarhelyi Alla Breve vegyes kar követte Kovács László vezetésével, majd Jacques Sandoz orgonaművész a franciaországi Neuilly város követeként rövid műsort adott elő a templom nagyorgonáján.

A hangverseny utolsó fellépői maguk az ünnepeltek voltak: nagy sikerrel mutatták be magas színvonalú, a gregoriántól Bartókig és Kocsárig terjedő széles skálájú műsorukat. Vezényelt dr. Csíky Csaba, szólót énekelt Szekeres Judit és Keresztesi Tekla, zongorán kísért Kis Annamária. Jó volt hallani a kiművelt, gazdag színskálájú kórushangzást, melyhez a tiszta intonálás mellett kifejező dinamikai árnyalás is társult.

Kár, hogy a mindenszentek napjának közelsége miatt kevesen tudtak eljönni a kórusmuzsika ünnepének erre az emlékezetes eseményére. Mi, akik jelen voltunk, gratulálunk és kívánunk (ha jól számoltam) a 18 asszonynak, lánynak és vezetőjüknek jó egészséget és kitartást szép, léleknemesítő munkájukhoz.

Kovács András