2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

József Attila költészete előtt tisztelegve több mint egytucatnyian gyalogosan tették meg a Szeged és Makó közötti utat azon a zarándoklaton, amely szerdán reggel indult el a Tisza-parti városból.József Attila költészete előtt tisztelegve több mint egytucatnyian gyalogosan tették meg a Szeged és Makó közötti utat azon a zarándoklaton, amely szerdán reggel indult el a Tisza-parti városból.
1922 nyarán József Attila Kiszomboron házitanítóként dolgozott. Augusztus 18-án feltehetően gyalog bement Szegedre Juhász Gyulához, aki elvitte a diák költőt a Színház és Társaság című lap szerkesztőségébe, ahol több versét is elfogadták közlésre – mondta Odorics Ferenc egyetemi docens, a túra egyik szervezője az MTI-nek. Hozzátette: a tizenhét esztendős fiatal ettől kezdve tekintette magát „hivatalosan” is költőnek.
József Attila feltehetően augusztus 20-án hajnalban indult vissza gyalogosan, mezítláb Makóra. A zarándoklat résztvevői nagyjából ezt az utat tették meg a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtt álló József Attila- szobortól a költő nevét viselő makói gimnáziumig, ahol szintén látható a poéta egész alakos szobra.
A résztvevők – akik közül többen is mezítláb gyalogoltak – a zarándoklat minden kilométerénél elszavaltak vagy felolvastak egy-egy verset a költőtől.
Furcsa véletlen, de a két szobor között a Tisza- és Maros-töltésen vezető út hossza pontosan 32,6 kilométer, annyi, ahány évet József Attila élt – mondta Odorics Ferenc.