2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Igen színes kavalkád fogadja azokat a műkedvelőket, akik a napokban belépnek a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermébe.


Igen színes kavalkád fogadja azokat a műkedvelőket, akik a napokban belépnek a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermébe, ahol június elsején, a gyereknap alkalmából a Művészeti Líceum gimnazista diákjainak munkáiból nyílt kiállítás.

Szárnybontogató ecsetvonások, mesevilágba kalauzoló témájú grafikák, fantáziadús szobrok állnak bizonyítékul a nagyérdemű előtt. Igazolják azt, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező Marosvásárhelyi Művészeti Líceum olyan igazi műhely, ahol a jövő nemzedék alkotói alakítják ki egyéni meglátásukat a világról, hogy majd felnőtté válva, üzenettartalommal töltve jobbá, szebbé tegyék környezetüket. Nem kell műértőnek lenni ahhoz, hogy egy-egy rajz, tempera vagy kisplasztika láttán észrevegye a szemlélő, e zsenge korban kiben munkálkodik a tehetség és az alkotásvágy kisördöge, hiszen akár az irányító tanárok által megadott téma különböző képi megfogalmazása is feltárja már a cseperedő művészek gondolat- és érzelemvilágát, amitől igazán érdekes e tárlat. A kiállított alkotásokban nem a kivitelezés pontossága, a használt technika elsajátításának tökéletessége a lényeg, hanem az ötletszikra, amelynek alapján a tinikorúak sajátos munkája elkészült.

A tárlaton nemcsak a Művészeti Líceum, hanem több marosvásárhelyi általános iskola és a Talentum tehetséggondozó alapítvány diákjainak munkáit is kiállították.

Ezeket a gondolatokat hangsúlyozták azok a tanárok és diákok, akik a tárlatmegnyitón felszólaltak. Beszélt – többek között – Orosan Dumitru iskolaigazgató, Ávéd Éva aligazgató, Kolumbán Kántor Zita katedrafőnök, Nicolaescu Ada, Chirteş Cezara, Farkas Andreea és Vida Krisztina diákok. Munkájuk elismeréseként a kiállítást rendező Kubanda Csilla szaktanár oklevelet nyújtott át Kálmán Enikő (a T. Vladimirescu és Romulus Guga gimnázium tanára), Bantta Annamária (Európa gimnázium), Veér Renáta (N. Bălcescu gimnázium) tanárnőknek, akik hozzájárultak a kiállítás létrehozásához.

A tárlat különleges kalandozást ígér a gyerekek fantáziavilágába. Megéri elidőzni a napokban a Kultúrpalota kiállítótermében.