2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A partnerség támogatni kívánja az európai innovációt, és segíteni akarja a vállalkozásokat és kormányzatokat.

Hatszáz millió eurós „köz-magántársaságot” (PPP) alapítottak az Európai Bizottság kezdeményezésére „a jövő internetjének” kifejlesztése érdekében – jelentette be kedden Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

A partnerség támogatni kívánja az európai innovációt, és segíteni akarja a vállalkozásokat és kormányzatokat olyan internetes megoldások kifejlesztésében, amelyek lehetővé teszik az online adatok mennyiségében megfigyelhető exponenciális növekedés kezelését.

A kezdeményezésnek az a műszaki filozófiája, hogy az eddig a számítógépeket és az embereket egymással összekapcsoló internet a jövőben a mobilalkalmazások felé fog tovább terjeszkedni, gépek és tárgyak széles választékát kapcsolva össze. Az internet a jelenlegi állapotában nem képes a jövőben várható adatmennyiségek kezelésére, és nem tudja a kívánt pontosságot, ellenállóképességet és biztonságot nyújtani.

A partnerség nyolc olyan területet vizsgál meg, ahol az adatátviteli forradalom elősegítheti az innovációt és munkahelyteremtést a mobil-, szoftver- és szolgáltatási ágazatban.

Az uniós végrehajtó testület öt év alatt 300 millió euró finanszírozási forrást nyújt erre a célra. A partnerségben részt vevő európai kutatási és állami intézmények, illetve a kapcsolódó ágazatok – összesen 152 úttörő szerepet játszó szervezet – ugyanekkora összeggel szállnak be. A program első fázisára 180 millió eurót szánnak, amihez szintén fele-fele arányban járul hozzá az Európai Bizottság, illetve a többi partner.