2020. január 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zajlik a XXV. DÖKSZAB

Idén ismét Jobbágyfalvát választották a szervezők a Romániai Magyar Középis- kolások Szövetsége (MAKOSZ) Diákönkormányzati Szabadegyeteme (DÖKSZAB) helyszínéül. Szombaton a magyarországi Momentum párt elöke is előadást tartott a fiataloknak.

Hosszú múltra tekint vissza a DÖKSZAB, és ez a szervezet legnagyobb éves rendezvénye – mondta el felvezetőjében Domokos Ferenc, a MAKOSZ elnöke, aki az idei rendezvényt mutatta be a Nép-újságnak. A táborban 160 személy van jelen, ebből 80 résztvevő, a többiek szervezők, csoport- és szakmai vezetők, illetve a szervezet vezetői. A jelenlevők főként Erdélyt képviselik, a legtöbben Maros és Hargita megyéből vannak, de szép számban érkeztek Kolozs megyeiek is, és itt vannak a Partium, Bánság képviselői, de Bukarestből is jöttek diákok. A rendezvény szabályai szerint minden középiskolás csak egyszer lehet résztvevő, amikor képzéseken vesz részt, azután már szervezőként, csoportvezetőként, sajtóirodásként térhet vissza a DÖKSZAB-ra, de sokan a MAKOSZ számos rendezvényein is részt vesznek.Egy héten át tanulnak

A csütörtökön kezdődött tábor egy hetet tart, de a szervezők előtte és utána egy-egy napot a munkamegbeszélésekre és kiértékelésre fordítanak. A rendezvényen diákönkormányzatok, diáktanácsok tagjaival foglalkoznak, akik érdeklődési kör szerinti csoportokban több párhuzamos képzésen vesznek részt a hét folyamán, például: érdekképviselet, rendezvényszervezés és pénzügyek, ezek mind diáktanácsosi, mind civil életükhöz kötődő témák, ezekben merülnek el szakértők vezetésével.

Ezenkívül több előadásra, fakultációra is sor kerül, utazás, művészet, gazdaság, közélet, kommunikáció témakörben, ezekkel is szeretnék színesíteni a programot, de a résztvevők látókörét is szélesíteni, szakmai és személyes téren is segíteni fejlődésüket. A diákok nyolcfős csoportokba osztva egész héten át dolgoznak, a hét végére össze kell állítaniuk egy-egy rendezvényt, amelyet le is kell bonyolítaniuk, és gyakorlatban is megvizsgálják a kivitelezését – ismertette a tábor szakmai tartalmát az elnök.


Bemutatkozott a Momentum

A tábor meghívottjainak egyike volt a magyarországi meglepetéspárt, a Momentum vezetője, Fekete-Győr András, aki szombat délután találkozott a fiatalokkal. A több mint egyórás moderált beszélgetésen megtudhattuk, hogyan ábrándult ki a Fideszből a jobboldali, polgári nézetű fiatal, aki külföldről hazatérve a 2014-es ellenzéki „összeborulásban” sem látott politikai alternatívát, ezért 2015-ben új pártot alakított. Beszédében kritikus hangvételben szólt arról, ami ma Magyarországon a liberális és demokratikus értékek be nem tartását illeti, mint a Közép-európai Egyetem elleni támadások vagy a romák elleni hangulatkeltés, amivel szemben a Momentum emberközpontú, szabadságpárti álláspontot képvisel. Jelenleg Magyarországon két párhuzamos, egymással köszönő viszonyban sem álló külön világ létezik, egyik az országot félti a migránsoktól, a másik a mindennapi egzisztenciáját, és fideszes részről „polgárháborús szítás megy”. Kelet-Magyarországon két évszazados lemaradás tapasztalható, feudális, hűbéri politikai viszonyok szerint osztják el a hatalmat, munkát, hatalmas a leszakadás az oktatásban – mondta el álláspontját a pártvezető. A posztkommunista államok közül Csehország és Lengyelország fejlődését látja a legszerencsésebbnek, míg Magyarországon az emberek nem tudják elfogadni a kommunista vagyonátmentés révén felépített kapitalista rendszert, és nincs egy erős, az államtól független, exportra termelő vállalkozói réteg, az orbáni rendszernek pedig hatalmas pénzeket kell fordítania a gépezete fenntartására, és nagyban függ az EU-s pénzektől – fogalmazta meg kritikáját Fekete-Győr, aki szerint Magyarországon azért van félautoriter hatalom, mert nincs erős polgári réteg. Beszédében szót ejtett a romák felzárkóztatásáról az oktatásuk és helyzetbe hozásuk révén, míg a határon túli és főleg erdélyi magyarok autonómiaigényéről és az anyaországi támogató politikáról elismerte, hogy az helyénvaló, támogatni kell az igényeket, de meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközökkel teszik. Azt is elismerte, hogy az erdélyi szavazók 98 százaléka Fidesz-támogató, a Momentum az elvándorolt fiatalok körében tud érvényesülni. Szó esett a pártnak az idei EP-választásokon elért átütő sikeréről, majd a fiatal pártvezető úgy fogalmazott, hogy „ha Ursula von der Leyen Magyarországon politizálna, akkor a Momentumban politizálna”. Azt is kijelentette, hogy csak idő kérdése, de biztos, hogy „a Fideszt a Momentum fogja lerántani”, hiszen a fiatalok, a fiatal és nyugdíjas értelmiségiek köréje csoportosulnak. Hallgatói kérdésekre válaszolva a Momentumnak a mai magyarországi ellenzékkel való együttműködéséről elmondta: a „Fideszt vissza kell szorítani”, ezért együtt kell működniük az ellenzéki pártokkkal, amelyek közül a Demokratikus Koalíciót látja szer- vezettebbnek.


Eredményes munka folyik

Fekete-Győr András bevallotta: nagyon jónak látja a tábort, nagyon jó a környezete, fegyelmezetten dolgoznak a diákok. Kérdésünkre, hogy miért tett eleget a szervezők meghívásának, elmondta, megtiszteltetés számára, hogy Erdélybe hívták, és kihagyhatatlan, hogy a fiatalokkal beszélgessenek, eszmecserét folytassanak, próbálják megszólítani az erdélyi fiatalokat is, próbálnak egy hullámhosszon lenni velük.

A táborban jelen van Kovács Domokos Péter, az anyaországi Országos Diáktanács volt Pest megyei képviselője. Lapunknak elmondta: jó kapcsolataik vannak a MAKOSZ-szal, főleg a marosvásárhelyi fiatalokkal, és most meghívást kapott. Nagy tiszteletet és megbecsülést érdemel a MAKOSZ azért, amit a romániai magyar diákok képviseletéért tesz, ami pedig a tábort illeti, az közösségépítő, jók a szakmai programok, és óriási motivációt szerezhetnek itt a diákok, ami egész évre felvértezheti őket arra, hogy változásokat érjenek el – mesélte el benyomásait a vendég.

Egy héten át csoportos munkák és képzések folynak a jó hangulatú táborban 

Fotó: Gligor Róbert László