2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fizikai terhelésnek sokféle formája létezik, és ezért amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy az igen gyakori anyagcsere-tünetcsoport milyen mozgásformával javítható a legeredményesebben.


A rendszeres testmozgás az egészség alapvető eleme, a mozgáshiány pedig veszélyes betegségek jelentős kockázati tényezője. A fizikai terhelésnek viszont sokféle formája létezik, és ezért amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy az igen gyakori anyagcsere-tünetcsoport milyen mozgásformával javítható a legeredményesebben.

Régóta megfigyelték, hogy bizonyos tünetek, betegségek gyakran együtt jelennek meg. Ilyen a négy „e”: az elhízás, az emelkedett vércukor, emelkedett vérnyomás és az emelkedett vérzsírszint. Életünk alapja sejtjeink működése, anyagcseréje, melynek görög elnevezése, a metabolizmus nem csak az orvosi szaknyelvben használatos, és az előbbi kóros eltérések együttese anyagcsere-tü-netcsoport, meta-bolikus szindróma néven vált közismertté.

A metabolikus szindróma kezelésének a megtervezett mozgás fontos része. Lori A. Bateman és munkatársai az American Journal of Cardiology legújabb számában közölték erre vonatkozó vizsgálatuk eredményeit.

Többletsúllyal élő, magasabb vérnyomású és vércukorértékű embereket vettek be a vizsgálatba, akiknek a vérzsírszintje ugyancsak kóros volt, tehát a négy „e” valamennyiüknél érvényesült. Életkoruk 18-70 között volt, valamennyien ülőmunkát végeztek és keveset mozogtak. Véletlenszerű kiválasztás alapján a 86 résztvevő három csoport valamelyikébe került nyolc hónapra.

Az egyik csoport tagjai heti három napon, naponta háromszor 8-12 alkalommal súlyt emeltek, illetve ilyen típusú gyakorlatokat végeztek, lehetőleg minden izomcsoport megterhelésével. A résztvevők másik csoportja heti 120 percben futószalagon futott és szobabiciklizett olyan lendülettel, hogy elérjék a maximális oxigénfogyasztás 75 százalékát. Végül a harmadik csoportban lévők mindkét programot végigcsinálták nyolc hónapon keresztül.

A súlyemeléses program résztvevőinek izomereje fokozódott, de az anyagcsere-tünetcsoport jellemzői nem javultak. Jelentősen javuló eredmény érvényesült a kombinált terhelés során. A futó és bicikliző csoport tagjainál is igen kedvező hatást észleltek. „Az adatok azt jelzik, hogy önmagában a futás és a kerékpározás a legalkalmasabb a szív- és érrendszer állapotának karbantartására és javítására” – foglalják össze a cikk végén a szerzők.