2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szlovák ellenzék szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvényt módosító javaslat az államnyelv ellen irányul.

A szlovák ellenzék szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvényt módosító javaslat az államnyelv ellen irányul, alapvető célja, hogy a szlovákiai magyaroknak ne kelljen ismerniük és használniuk az államnyelvet.

„Az elszigetelt közösségeket jobban lehet manipulálni és erővel kézben tartani egy-két párt által” – jelentette ki Dusan Caplovic, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselője a jogszabály-módosítás kedden felújított parlamenti vitájában Pozsonyban. Caplovic, aki Robert Fico kormányában kisebbségügyi és emberi jogi miniszterelnök-helyettes volt, leszögezte: a törvénymódosítást „tisztán magyar ügynek” tekinti, amely „a szlovákok és a Szlovák Köztársaságban élő más nemzetiségek ellen irányul”.

„Mindez teljes összhangban van a magyar revizionizmus és irredentizmus céljaival” – tette hozzá a magyarellenes megnyilvánulásairól már korábban is elhíresült politikus. Azt állította, hogy a jogszabály módosítása veszélyezteti a szlovák nyelv állami és integrációs szerepét, mert a kisebbségi nyelvek néhány régióban szinte azonos jogi szintre kerülnének a szlovákkal. Az a véleménye, hogy kisebbségi gettók alakulhatnak ki, ahol nem lesz helye a szlovákoknak. „Szlovákok, akik nem ismeritek a kisebbségek nyelvét, elköltözhettek” – Caplovic szerint állítólag ezt üzeni a módosítás a szlovákoknak.

„Ön hihetetlen módon ijesztget, hogy megmelegítse saját politikai levesét, s megnyerje magának a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) választóit. Más okot nem látok, mert az érvek, amiket felhozott, abszurdak” – reagált Caplovic beszédére Gál Gábor, a kormánykoalíciós Híd képviselője.

„Nincs abban semmi rossz, ha az állam előzékeny és nagyvonalú akar lenni kisebbségei iránt. Azt akarjuk, hogy a kisebbségek otthon érezzék magukat, ez természetes és helyes, hogy mindenki otthon és jól érezze magát. Ön ezt azonban nem érti” – vélekedett Ondrej Dostál, a Híd egy másik képviselője.

Rudolf Chmel (Híd), a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnöke felhívta az ellenzék figyelmét arra, hogy a jogszabály módosítása a kisebbségek óhajának tesz eleget, „akik nem bevándoroltak, hanem a Szlovák Köztársaság állampolgárai”.