2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly tavasszal, miután lejárt a szovátai szolgáltatóval kötött szerződés,

az erdőszentgyörgyi önkormányzat úgy döntött, saját kézbe veszi az ivóvíz-szolgáltatást, hogy a lehető legjobb áron jobb minőségű vizet biztosítsanak a lakosságnak. Hogy milyen nehézségekbe ütköztek a saját szolgáltatóegység kiépítése során, illetve jó döntésnek bizonyult-e az önállósulás, Csibi Attilát, Erdőszentgyörgy polgármesterét kérdeztük.

– Miért döntött úgy a város, hogy maga foglalkozik az ivóvíz-szolgáltatással? Milyen gondok voltak a szovátai szolgáltatóval?

– A szolgáltatás átvétele azért volt fontos, mert így sokkal operatívabban tudjuk a problémákat megoldani, emberközelibb lett a szolgáltatás, eddig ugyanis a város csak közvetítő szerepet töltött be. Nem tud a mindenkori polgármesteri hivatal elmenekülni egy-egy probléma elől, mint egy magáncég, azt kezelnie kell, meg kell oldania, és úgy tűnik, hogy ez így jól működik. Különösebb gondok nem adódtak a szovátai szolgáltatóval. Lejárt a szerződésünk, és akkor döntöttünk úgy, hogy a magunk kezébe vesszük az ügyet. Próbáljuk a lehető legjobb árat kihozni, tehát a cél nem a haszonszerzés, hanem az, hogy az embereket kiszolgálja.

Fotó: Átyin Kata


– Milyen nehézségekkel szembesült az önkormányzat, ameddig sikerült elindítani a szolgáltatóegységet? 

– A legnagyobb gond az volt, hogy amikor azt hittük, a rendszer működik – megnyomunk egy gombot, és folyik a víz a csapból –, kiderült, hogy hiányos a vízház szűrőberendezése, problémák vannak a víz minőségével. Ez újabb befektetést igényelt, amit sikeresen megoldottunk, egy fél év alatt jó lett a víz minősége, az ihatatlan vízből állítottunk elő ivóvizet. Alkalmaztunk néhány embert, jelenleg teljes személyzettel üzemel a szolgáltatás.

– Hogyan működik a szolgáltatóegység, hány fős a személyzet?

– A teljes létszám kilenc, jelenleg nyolc alkalmazott van, és a megbízott vezetőjük az alpolgármester, akinek a mandátuma mint szolgáltatóvezetőé megszűnik áprilisban, úgyhogy hamarosan ki kell írnunk a versenyvizsgát, és egy kilencedik személyt is alkalmaznunk, aki irányítani fogja az egységet. A működést illetően: gyakorlatilag a víz a vízháztól indul el, a víztisztítás ott kezdődik. Onnan jut fel két nagy bazinba, ahonnan szabadeséssel jut le a településre. Ahogy átfolyik az emberek csapjain, attól kezdve szennyvízről beszélünk, ami eljut a város végén található szennyvíztisztító állomásra.

– Az eddigiek alapján pozitívak-e a tapasztalatok, jó döntés volt-e saját kézbe venni a szolgáltatást? Kiküszöbölődtek ezáltal a víz minőségével kapcsolatos panaszok? Sikerült-e hatékonyan megszervezni a leolvasást, számlázást?

– A tapasztalatok pozitívak. Egyrészt olyan területről beszélünk, amivel eddig nem foglalkozott az önkormányzat, ezért nagy kihívás volt, de most már azt mondom, hogy jó úton járunk. Azt tapasztaljuk, hogy fenn tudja tartani magát a szolgáltatóegység, és nem mindegy, hogy a városé, a városlakóké, vagy idegené, akinek a haszonszerzés a célja. A vízóraleolvasás is jól működik. A szolgáltató alkalmazottai minden hónapban leolvassák az értékeket, jól működik a számlázás, illetve a vízdíj begyűjtése is.

– Sikerült-e felszámolni az illegális csatlakozásokat? Eleget tett-e mindenki az önkormányzat felszólításának, hogy hivatalosan kössön szerződést az ivóvízhasználatra?

– Nem sikerült teljesen felszámolni az illegális csatlakozásokat, van még egy 25 százalékos veszteség, amit nem tudunk, hogy hol vész el. Ez óriási szám, tavasszal folytatjuk az ellenőrzéseket, és ahhoz képest, hogy 40 százalékos veszteséget csökkentettünk rövid idő alatt 25 százalékra, mindenképpen biztató. Úgy látjuk, hogy a lakosok/fogyasztók is partnerek abban, hogy valahogy véget vessünk ennek. Bírságra nem került sor, minden esetben meg tudtunk egyezni a fogyasztóval, ha törvénytelenül használta az ivóvizet. Olyan viszont történt, hogy felfüggesztettük a szolgáltatást, de csak pár napra, mert utána rendezte az elmaradást, és vissza is kötöttük a vizet.

– Emelkedett-e az ivóvíz ára az önállósodás óta? Mennyit fizet köbméteréért a lakosság?

– Nem nőtt az ár. 3,27 lejt fizet a fogyasztó a víz köbméteréért, és 1,67 lej szennyvízdíjat. Jelenleg a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatósággal (ANRSC) folytatott tárgyalásunk zajlik. Hogy a bukaresti hivatal megadja az engedélyt a működésre, komplex dokumentációt kellett összeállítani, ennek tartunk most a végénél. Bár nem szeretnénk emelni az ivóvíz és a szennyvíz árát, a hivatal már jelezte, hogy ezekkel az árakkal nem fogja engedélyezni a működésünket, várható, hogy szorgalmazni fogja az áremelést. A cél nekünk nem a profitszerzés, viszont a romániai törvények értelmében legalább egylejes nyereséggel kell zárnunk az évet. Erre fogok törekedni. Azt szeretnénk, hogy ha sor is kerül áremelésre, az ne legyen irreálisan magas, és tartsuk be azokat a paramétereket, amelyeket nekünk a hatóság előír. Meg fogják szabni a minimális és maximális árat, abba kell beilleszkednünk. Azt már jelezték, hogy a minimális ár is magasabb lesz, mint amit mi jelenleg kérünk az emberektől.

Kapcsolódó cikkek:

Folytatódik az adománygyűjtés

2019-07-01 14:12:17 // -

az Összetartozás templomának felépítésére

Csütörtökön kezdődik az aláírásgyűjtés

2019-06-04 16:27:42 // Mózes Edith

Az EMNP felkarolta az SZNT kezdeményezését