2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Rövidesen minden román állampolgár számára lehetőség nyílik beleszólni a közügyek intézésébe. Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt három évtizedben ez már a sokadik alkalom, és az is tényszerűen igaz, hogy számtalan csalódás érte az embereket az előző választások után, többet, jobbat vártak a demokratikus jogállam intézményeitől.

Korosztályom még átélte azokat az évtizedeket, amelyekben esélyünk sem volt választani, csupán szavazni az előre ismert végeredményre. Nem számított, hányan és hogyan szavaztak, a hivatalos statisztika szerint a részvételi arány mindig megközelítette a maximumot.

Harminc éve viszont legalább van esély arra, hogy szavazatunknak kézzelfogható eredménye legyen. Bárki józanul, fölösleges mellékhatások nélkül tekinti át az RMDSZ eddigi, közéleti tevékenységét, elismeri: számos, ma már természetesnek tűnő eredményt nem lehetett volna elérni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztségviselőinek munkálkodása nélkül. Kérem, higgyék el, gyakran kilátástalannak tűnő vitákat is fel kellett vállalni egy-egy siker eléréséért.

Elegendő tapasztalatom és időbeni távolságom van ahhoz, hogy megítéljem: a szeptember 27-i helyhatósági, de a december 6-i parlamenti szavazatok súlya is különösen felértékelődött. Ha eddig lehetett „kényelmeskedni” a szavazás napján, és otthonról elmarasztalni a mindenkori közszereplőket és a rájuk szavazókat, most mindenkinek a szavazófülkében a helye az említett napokon.

Marosvásárhely és Maros megye esetében, ha lehet, életbevágóan fontosak ezek a megméretések.

Húsz év alatt a megyeszékhely hatalmas hátrányba került a hasonló nagyságú településekhez képest, amely helyzet elsősorban a Város polgármestere és csapata munkájának minősítése. Talán nem csak korosztályom emlékeiben, de gyerekeink generációjának emlékezetében is rögzült az a számtalan eredménytelenül végződött vita, ami az első mandátumát elnyerő városvezető és személyem között zajlott a nagy nyilvánosság előtt. Sem a nemzetközi repülőtér életben tartása, sem a Várost elkerülő terelőutak, sem a regionális szemétlerakó, sem a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház működése vagy akár a Látó és Vatra folyóiratok székházának és fenntartásának ügye, de az ipari park létesítése sem részesült az immár húsz éve polgármester „kegyeiben”. Ki kell emelnem, hogy utódaim munkája a Maros Megyei Tanács vezetésében, az általuk vezetett testület tanácsosainak szakértelme és józan döntései a 2004 óta eltelt időszakban sem tudták együttműködésre serkenteni a Város első emberét, sőt, inkább gáncsolta a kezdeményezéseket.

A Maros Megyei Tanácsnak, az RMDSZ mindenkori parlamenti képviseletének köszönhető, hogy a fent említett ügyeket sikerült eredményesen megoldani. Hangsúlyozom: nem egyéni érdemeket emlegetek, hanem azt a csapatmunkát, amely jellemezte és máig jellemzi az RMDSZ képviseletében feladatot vállalókat.

Tudatában kell lennünk annak, hogy a közéletben egyetlen, mégoly elkötelezett személy sem érhet el eredményt megfelelően felkészült csapat nélkül. Ezt figyelembe véve szükséges, de nem elégséges „csak” Soós Zoltán polgármesterré és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnökké választása. Természetesen bárkinek lehetnek fenntartásai nemcsak a két megnevezett jelölt, hanem az RMDSZ támogatásával tanácsosi helyre jelöltek esetében is, ez teljesen emberi. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy amennyiben megszűnik a bizalom a szervezet és jelöltjei iránt, és ezt távolmaradással „büntetjük”, akkor előfordulhat, hogy újabb keserves húsz év elé néz Marosvásárhely és Maros megye is.

Végezetül nagyon fontos megemlítenem, ezeket a sorokat úgy fogalmaztam meg, hogy végig tisztában voltam azzal: vezetésem alatt nemcsak az RMDSZ tanácsosaival és parlamenti képviseletével, hanem valamennyi politikai alakulat képviselőivel, kölcsönös tisztelet alapján, sikerült eredményeket elérni. Biztos vagyok abban, hogy hasonló szellemben dolgozva, sikeresebbé lehet tenni mind Marosvásárhelyt, mind Maros megyét a következő évekre.

Az első, legfontosabb lépést viszont Önöknek, választópolgároknak kell megtenniük. Kérem, próbálják megközelíteni az írásom elején említett „szocialista választások” statisztikai részvételi eredményét!

Sok sikert Péter Ferencnek, Soós Zoltánnak és az RMDSZ csapatainak!

 Budapest, 2020. szeptember 17.