2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vidéken is színes programokkal ünnepelték a Maros megyeiek a magyar költészet napját.

Csütörtökön Szováta küldöttsége az egyik testvérvárosban, Budapest XIII. kerületében, Angyalföldön ünnepelte a magyar költészet napját. A József Attila szobránál elhangzott gondolatok és az elhelyezett virágkoszorúk mellett a költő utánozhatatlan és értékteremtő munkássága, valamint a költészet előtt tisztelgett a szovátai polgármester, Fülöp László Zsolt és az Intermezzo kamarakórus.

A szovátai kórus és a polgármester Angyalföldön ünnepelt


Az itthonmaradottak sem feledkeztek meg a költészet ünnepéről, csütörtökön délután a városközpontban került sor villámcsődületre, amelyen mintegy 35 személy jelent meg: helyi középiskolás diákok és magyar szakos tanárok, idősebb helyi lakosok és a település kultúra-alakító személyei, például Molnos Ferenc író. A résztvevők elhozták egy-egy kedvenc költeményüket vagy éppen versrészletüket, amelyeket egyesek felolvastak vagy elszavaltak, mások csak kifüggesztettek, továbbá az összegyűltek közül néhányan közösen adtak elő verset. Míg az idősebbek inkább klasszikusokat szólaltattak meg, a fiatalok kortárs költőket, és ezt oly módon, hogy nemcsak verset vagy -részletet adtak elő, hanem „ínyencebb” adatokat is az illető költőről.

Gál Krisztától, az esemény indítványozójától megtudtuk, hogy néhány éve működik egy kezdeményezés, amelyben tizenkét ország több mint kétezer városában a köztereket az emberek ellepik versekkel. A magyar költészet napján a közösségi oldalakat a magyar felhasználók is elhalmozzák kedvenc költeményeikkel, és innen jött az ötlet, hogy a virtuális térből Szovátán is kivigyék a verset a köztérre, erre pedig a felújított városközpontot, a „placcot” választották. Csütörtökön az egyik épületfalra elhelyezett táblára 25 verset, versrészletet tűztek ki, amelyek egy ideig ott is maradnak.

A kezdeményezők sikeresnek találják az első próbálkozást, nem is számítottak nagyobb tömegre, hiszen ez a rendezvény csak egy adott rétegnek szól. Céljuk az volt, hogy valami mást csináljanak ezen a napon, és jól érezzék magukat úgy, hogy valami maradandót is alkotnak. Ezt szeretnék folytatni, vannak elképzeléseik a jövőre, és már az is felmerült, hogy ne csak a magyar költészet napján, hanem rendszeresebben is kerüljön sor hasonló megmozdulásra. Miközben sokan „leírják” a mai fiatalokat, a kezdeményező úgy tapasztalja, a diákok nyitottak, a költészet érdekli őket, és bár van elég szórakozási lehetőség a városban, körükben is van igény a hasonló rendezvényekre.

Erdőszentgyörgyön a Bodor Péter Művelődési Egyesület szervezésében ünnepeltek pénteken délután a Rhédey-kastély konfe- renciatermében, ahol ez alkalomból a helyi születésű Cseh Katalin költő Szóvarázs-lak című gyerekverskötetének bemutatójára került sor, az ünnepségen a Szent György szakközépiskola diákjai szavaltak az új kötetből.

Havadtőn szerdán ünnepeltek az iskola keretében: az óvodásoknak és iskolásoknak Donáth Beáta tanítónő tartott egy rövid bemutatót József Attiláról, a gyerekek elszavaltak néhány verset, majd Lőrinczi György havadtői származású, marosvásárhelyi hangszerkészítő bemutatta az általa alkotott lantot, és zenélt rajta a gyerekeknek, majd gitárkísérettel közösen énekeltek. Különleges és nagyon szép élményben volt részük – számolt be lapunknak a szervező Pro Havadtő egyesület vezetője, Koncz Emma.

Csütörtökön Nyárádgálfalvára a Határtalanul program keretében 45 diák és tanár érkezett az anyaországi bólyi általános iskolából. Az ismerkedés mellett a házigazda tanulók kis műsorral köszöntötték a vendégeket. Az ötödikes Fekete Edina, valamint a  nyolcadikos Aszalos Fanny saját verseikből szavaltak, továbbá József Attila és Radnóti Miklós költeményeiből hangzottak el darabok, majd Aszalos Fanny és Kelemen Karola megzenésített József Attila- és Nemes Nagy Ágnes-verseket adtak elő – értesültünk Gáspár Ildikó igazgatótól.

A  magyar költészet napján Csíkfalván is színes programokkal várták a község diákjait, akik szavaltak, olvasó- és népdalversenyre neveztek be, majd az iskola színjátszói mutatták be díjnyertes előadásukat a nyárádmagyarósi Leánydombokról – tudtuk meg Balogh Tünde igazgatótól.

Szovátán első alkalommal szerveztek verses villámcsődületet 

Fotó: www.facebook.com

Kapcsolódó cikkek:

Maraton a békéért és a családért

2019-06-23 17:05:13 // Gligor Róbert László

Szakralitás és sport negyedszer