2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus közepén kezdte meg a felkészülést az új idényre a Marosvásárhelyi CSU Medicina női röplabdacsapata, az egyetlen labdajátékcsapat a városban, amely a 2020–2021-es idényben az élvonalban szerepel saját sportágában. Miután két éven át – előbb CSM névvel, majd visszatérve a korábbi egyesület, a CSU Medicina égisze alá – a másodosztályban játszott a csapat, és minden mérkőzését megnyerte, a klubban elérkezettnek látták az időt, hogy ismét az élvonal legjobb csapataival mérjék össze az erejüket, és újra európai kupaszereplésben reménykedjenek, miután 2009 után öt egymás utáni évben részt vettek a Challenge-kupában.

Ehhez természetesen a feljutás után meg kellett erősíteni a keretet, és megtartani az előző idény fiataljai közül a legjobbakat. Úgy néz ki, ez sikerült, és a rendelkezésre álló játékosokkal az 5. hely elérése reális célkitűzés – mondta el Predrag Zucović, aki negyedik éve ül a marosvásárhelyi csapat kispadján. Úgy vélte, az első négy közé jutás bónusz lenne, de természetesen megpróbálják.

És akkor lássuk, kikkel is vágnak neki az új idénynek. A tavalyi keretből maradt Marosvásárhelyen Florina Murariu szélső, Raisa Ioan center, Iarina Axinte emelő és Carla Mărginean a liberó poszton, ugyanakkor eddig hat légióst igazoltak. Milica Jovanović 22 éves, Szerbiából érkezik, és emelő poszton játszik, az előző idényt a szlovén Nova Goricánál töltötte. Sara Pavlović 25 éves, szintén szerb nemzetiségű oppozit, neki a szülőhazáján kívül a Strabag Pozsonynál töltött idényből van nemzetközi tapasztalata. Szélső posztra két tapasztalt montenegrói röplabdázó, Jelena Cvijović és Danijela Džaković érkezik. Előbbi 28 éves, már játszott Romániában, a Jászvásári Penicilina színeiben, az utóbbi három évben pedig a nagyon erős görög és török bajnokságokban edződött, az isztambuli Büyükçekmeçétől igazolt a Medicinához. Utóbbi 26 éves, és ugyancsak a török bajnokságot, a Bolu Belediyesport hagyta ott a Medicináért, de már a Fülöp-szigeteken is megfordult. A 27 éves Arijana Okuka Boszniából érkezik, és a center poszton játszik, az előző két idényben Franciaországban, majd Peruban szerepelt, míg az egyesült államokbeli Brittany Witt az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő nebraskai Creightontól jön a liberó posztra.

Az említetteken kívül egy kubai centerrel folynak még előrehaladott tárgyalások.

Mint Predrag Zucovićtól megtudtuk, az edzéseket csak a járványügyi korlátozások akadályozták eddig, azonban úgy vélte, a játékosok remekül alkalmazkodtak a körülményekhez és egymáshoz. Már aki eddig rendelkezésre állt, ugyanis az újak közül ketten, Okuka és Witt karanténban voltak, és csak szeptember első hete után csatlakozhattak a többiekhez.

Az idő azonban nem sürget, hiszen a bajnokság elviekben október 17-én kezdődik, míg a kupa első fordulóját egy héttel korábban játsszák. Mindezt azonban a járványügyi korlátozások felülírhatják. Egyelőre mindenki abban bízik, hogy addig enyhülnek a szabályok, és nem kell megfelelni olyan feltételeknek, amelyeket a klubok többsége képtelen teljesíteni – számolt be Laurențiu Magdaș klubelnök.

Ha az eredeti program nem módosul, a CSU Medicina október 10-én a CSM Medgidia elleni kupameccsel kezd, egy héttel később pedig a bajnok Balázsfalva otthonába látogat a bajnokság első fordulójában.

Fotó: Nagy Tibor