2019. május 27., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2021 tavaszától a Kerelőszentpálhoz tartozó öt település iskoláiban, valamint a palotailvai oktatási intézményben modern felszerelésű korszerű épületekben tanulhatnak majd a diákok. Az épületfelújítást és a berendezéseket a regionális operatív program 2014–2020-as finanszírozási  fővonalán keresztül támogatják. Erről írt alá szerződést február 22-én Gyulafehérváron Vultur Petru, Palotailva, illetve február 26-án Brassóban Simon István, Kerelőszentpál polgármestere a támogatást lebonyolító gyulafehérvári székhelyű Központi fejlesztési régió vezérigazgatójával, Simion Creţuval. 

Simon István és Simion Creţu aláírják a szerződést


A két község projektjének összértéke 13,8 millió lej (mintegy hárommillió euró), az önrész ennek 2%-a. Haszonélvező a két községben tanuló 530 diák (237 lány, 293 fiú) tanáraikkal, tanítóikkal együtt. A tanintézetek infrastruktúra-beruházását a Regio 2014–2020-as vidékfejlesztési program révén támogatják. A cél az, hogy korszerű körülményeket teremtsenek az iskolákban, az oktatás minőségének növeléséért. Az sem titok, hogy így ösztönöznék az iskolába járást. Brassóban az aláíráskor Simion Creţu, a gyulafehérvári Központi fejlesztési régió vezérigazgatója elmondta, hogy a kistérséghez tartozó megyékben nagyon sok település pályázott. „800%-os a lefedettség, ami azt jelenti, hogy a program által biztosított pénzalapok messze nem elegendőek. Mintegy 70-80 millió lejre kötünk szerződést, annak ellenére, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló keret mindössze 51,54 millió lej. 75 pályázat érkezett be a központba, ezeknek az összértéke 427 millió lej. A program által felajánlott támogatás jelentős költségmegtakarítást jelent a helyi költségvetésre. Ugyanakkor a tervek sikeres kivitelezése növeli a lakosok bizalmát a pályázó közigazgatási egységekben, hozzájárul ahhoz, hogy többen válasszák a vidéki iskolákat” – tette hozzá. 

A palotailvai iskola


Kerelőszentpál községben felújítják a szentpáli iskola épületét, ahova, a kerelői iskoláéhoz hasonlóan, korszerű tornatermet is építenek. Továbbá  modernizálják a búzásbesenyői Dósa Dániel iskolát, a kerelői és szentmargitai iskolaépületet. Az öt oktatási intézményben közel 500 diák van és 65 tanár, a kiegészítő személyzettel együtt. A támogatásból mind az öt iskolában hőszigetelnek, kibővítik a meglévő épületeket, kicserélik a nyílásszárókat, felújítják az épületgépészetet, napelemekkel is működtethető fűtőberendezést szerelnek, mindemellett felújítják a falakat, a padlót, a tetőzetet. Mind az öt iskola udvarán műfüves sportpálya is lesz. Rendbe teszik az udvarokat és az oktatási intézmények környékét is. A munkálatok költségvetése 8,424.057 lej, amiből 8.205.437 lej vissza nem térítendő hitel.  A munkát 2021 márciusáig kell befejezni. 

Simon István, Kerelőszentpál polgármestere lapunknak elmondta, az aláírást követő héten nekifogtak a feladatfüzet elkészítéséhez, ezt követi az elektronikus pályáztatás a kivitelező kiválasztására. Ha nem lesz óvás, mintegy négy hónap múlva elkezdődhet a munka, van rá esély, hogy a határidőre befejezzék a korszerűsítést. 

A palotailvai iskola egyik osztályterme

 Fotók: Központi fejlesztési régió


Palotailván a községközponti iskolához tartozó három épületet újítják fel. Ezekben jelenleg 190 diák tanul. A korszerűsítési munkálatok során kicserélik az épületek tetőzetét, felújítják az osztálytermeket,  elvégzik a hőszigetelést, új egészségügyi berendezéseket szerelnek fel, továbbá külső munkálatok is lesznek: járdákat alakítanak ki, rámpát mozgássérülteknek, elrendezik az iskolaudvart és a zöldövezetet. A támogatásból új bútorokat és az iskola utáni tevékenységhez szükséges számítógépeket, laboratóriumi és sportfelszerelést is szeretnének vásárolni. A beruházás kivitelezésének határideje: 2020. november 30. A projekt összköltségse 5.383.011 lej, amiből a vissza nem térítendő hitel 5.275.351 lej. Palotailván is hozzáfogtak a feladatfüzet elkészítéséhez. 
Kapcsolódó cikkek: