2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két Maros megyei diákot zártak ki

Tegnap megkezdődtek az érettségizők igazi próbatételei, az írásbeli vizsgák sorozata. A tizenkettedik osztályt végzett diákok elsőként román nyelvből és irodalomból adhattak számot tudásukról. 

Maros megyében 3192 diák iratkozott be az első írásbeli vizsgára, közülük 85-en nem jelentek meg – tudtuk meg Camelia Irimietől, a megyei tanfelügyelőség szóvivőjétől. A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a vizsgaszabályzat megsértése miatt két diákot kizártak a román írásbeliről: egyikük a marosvásárhelyi Gheorghe Şincai, másikuk a szászrégeni Lucian Blaga középiskolában vizsgázott, és mindkettőjüknek megszólalt a mobiltelefonja.

Ma anyanyelvből írásbeliznek a magyar, német, szerb, horvát, szlovák, török, ukrán és olasz kisebbséghez tartozó diákok. Július 3-án, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból zajlik le az írásbeli, az utolsó vizsgát 4-én, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgyból teszik le az érettségizők. 

Az érettségire országszerte 136.087 tanuló iratkozott fel, 116.316-an a jelenlegi évfolyamból, 19.771-en pedig az előző évfolyamokból kerültek ki. Az első eredményeket a vizsgaközpontoknál és a bacalaureat.edu.ro honlapon július 8-án, hétfőn déli 12 órától teszik közzé. Az óvásokat aznap 12 és 16 óra között lehet benyújtani. A végleges jegyeket július 13-án függesztik ki. 

A diákok az írásbeli vizsgák helyszíneire 7:30 és 8:30 óra között léphetnek be, érvényes személyi okmánnyal. A feladatok teljesítésére 3 órát kapnak, amit a tételek kiosztása után számítanak. A vizsgalapokon kék tintájú tollat, a rajzokhoz, ábrákhoz pedig fekete ceruzát használhatnak. A matematika- és a földrajzvizsgához kérhetnek rajzfelszerelést. A számológépek használata tilos, és csak a teremben kiosztott papírokat lehet használni. Mint ismeretes, mindenik teremben van térfigyelő kamera, így a vizsgáról hang- és képfelvétel is készül.