2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nae Emil (Bebe) kapus 2018-as távozása után újabb csapattagját vesztette el az Apollo Old Boys: 66 éves korában elhunyt Ioan Nicolae Miculi (Roșu), aki mintegy másfél évtizeden át rúgta a lasztit a Kanyaró György és Márton Géza által mozgósított öregfiúk együttesében.


Fotó: Czimbalmos Ferenc AttilaMint Puji János, Miculi egykori csapattársa (az Elektromarosnál játszottak együtt – a szerző megjegyzése) elmondta, egykori jó barátja a víkendtelepi kispályás bajnokságból – ahol többszörös bajnok volt a Racing és a Bastia színeiben – került be a hajdani Elektromaros bővített keretébe, Ioan Șleamnak köszönhetően, akárcsak egykori barátja, Emil Nae, ahol mintegy négy évig volt Máthé Attila mellett az alakulat csatára.

Miculi az 1977/1978-as idényben került az akkor Végh János által edzett Elektróhoz, miután az együttest a Metalotehnicával együtt kirakták a megyei bajnokságból egy-egy feltételezett bundameccs után. A következő évadban Miculival a soraiban az Elektromaros bajnok lett a városi bajnokságban. Egy évre rá a megyei bajnokságban is diadalmaskodtak a Metalotehnica mellett Electrozăharul néven, miután egybeolvadtak a Cukorgyárral, majd a Radnót elleni kettős osztályozón elért győzelemnek köszönhetően feljutottak a C osztályba. 

Puji azt is elmondta, hogy az Elektromarosnál Miculi akkori csapattársai voltak rajta kívül többek közt Emil Nae, Petrica Negra, Blázi István, Busu József, Szántó József, Geréb Zoltán, Mihály Ferenc, Kuti Csaba, Dobra Csaba és Máthé Attila is, tulajdonképpen ez volt a kezdőcsapat, amely kiérdemelte a C osztályba való feljutást az 1980–1981-es idény végén. Miculi miután a Számológépgyárban a metrológiai központtól a pénzügyi részlegre került, ahol a felesége is dolgozott, párhuzamosan egyetemet is végzett, majd időhiány miatt abbahagyta a futballt. 

,,Emil Nae, Petrică Negra, Mircea Pop, aztán Márton Géza (ex-Viitorul Prodcomplex, Viitorul Gyergyószentmiklós, Ilefor) és jómagam évekig jó barátságot ápoltunk Miculival a pályán kívül is, mintegy 40 éven át. Sajnos, egy hosszú évek óta tartó kegyetlen betegség nagyon megviselte. Röviden fogalmazva, nemcsak egy jó barátot, hanem egy intelligens, talpig úriembert is elvesztettünk Emil Nae után...” – fogalmazott a volt barát, Puji János, aki évekig az egyesület szertárosa is volt, miután szögre akasztotta a futballcsukát. 

„Megrendítő, hogy alig két év leforgása alatt egy újabb igaz barátot vesztettünk el Miculi személyében, a néhai Szász László (ő 2007-ben hunyt el), Olasz Lajos (2008) és Emil Nae (2019) után. Naéval, Olasz Lajossal, Miculival többszörös kispályás bajnok voltam a Víkendtelepen, ugyanakkor jó baráti kapcsolatot ápoltunk, hiszen olyanok voltunk, mint a testvérek, emellett számtalan kis- és nagypályás mérkőzés, baráti összejövetel van mögöttünk… 

Most csak Puji Janival maradtam a négy jó barát (Puji, Márton, Nae és Miculi – a szerző megjegyzése) közül – mondta el megrendülten a 68 éves Márton Géza, aki 1984 és 1990 között a Vikendtelepen rendezett 14 minifoci-bajnokság közül 10-et nyert meg a Racing együttesével, míg 1985 és 1987 között sorozatban három Szuperkupát is elhódított az alakulattal. 


Fotó: Czimbalmos Ferenc AttilaMiért zárták ki az Elektrót a megyei bajnokságból?

Az 1977/1978-as idény végén a Maros megyei bajnokság első két helyezettje, a helyi Elektromaros és a Metalotehnica az utolsó fordulóban bizarr eredményeket ért el, amelyek miatt mindkét együttest kizárták a bajnokságból: az Elektromaros a Disznajói Recoltával bundázott 24-0-ra, míg a Metalotehnica 31-0-ra nyert a Nyárádtői Unireával szemben. Ezek az eredmények a mai napig rekord mértékű gólkülönbségnek számítanak a Maros megyei bajnokság történetében. 

Az említett találkozók után mindkét alakulatot kizárták az akkori megyei bajnokságból, így egy osztállyal lennebb, a városi bajnokságban indulhattak a soron következő, 1978/1979-es szezon elején, majd a bajnokság végén mindkét csapat kivívta a feljutást a megyei bajnokságba.

A két marosvásárhelyi csapat szokatlan eredménye után az akkori megyei versenyfutást a Dicsőszentmártoni Sticla nyerte, nevető harmadikként.