2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Fókusz Öko Központ egy új projekt keretében (az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja) olyan innovatív megoldásokat keres a városi zöldfelület- és esővíz-gazdálkodásban, amihez a természet adja a mintát. Ezek a módszerek kulcsszerepet tölthetnek be a települések jövőjében, és segíthetnek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A „NABI – Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management” (Természetalapú innovációk a városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz) című hároméves (2020–2023) projektben hat európai ország környezetvédelmi szakértői térképeznek fel olyan – már megvalósult, innovatív – természetalapú megoldásokat, melyek alkalmazható jó példával szolgálhatnak az európai önkormányzatok számára klímaadaptációs munkájuk során.

Az Európai Unió által támogatott NABI projekt keretében a partnerek esettanulmányokat készítenek Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Horvátország területén a működő, előremutató gyakorlatokról, melyek a későbbiekben online kiadványban lesznek elérhetőek. A projekt elsődleges célja, hogy az önkormányzati munkatársak és szakértők számára könnyen használható segédanyagot biztosítson ebben a témakörben, és megkönnyítse a példaértékű kezdeményezések elterjesztését, átültetését a gyakorlatba. A részt vevő felek egyúttal áttekintik a partnerországok zöldfelület-kezeléssel kapcsolatos szabályozásait, melyek a projekt végén online kézikönyv formájában nyújtanak követhető mintát a döntéshozók számára.

A partnerek a győri Reflex Környezetvédelmi Egyesület (a projekt koordinátora) vezetésével 2020 decemberében tartottak projektindító megbeszélést, természetesen a vírushelyzetből adódóan az online térben. Remélhetőleg a ZOOM-megbeszéléseket a jövőben valós találkozások és tereplátogatások váltják fel. A tervek szerint a pályázó konzorcium még háromszor találkozik a három év alatt. Ezenkívül Magyarországon egy négynapos tematikus képzés is lesz Szegeden, a projektben együttműködő megyei jogú városban.

Az első nagy állomás 2021 májusa; erre az időpontra a konzorcium tagjai elkészítik a jó gyakorlatok példatárát.

A konzorcium tagjai: Magyarországról a Reflex Környezetvédő Egyesület, Németországból az Aiforia GmbH, Ausztriából a Klimabündnis Österreich, Olaszországból a COSPE, Romániából a Fókusz Öko Központ és Horvátországból az IDA.

Természetesen a projektből a részt vevő szervezetek működési területén lévő települések is konkrét hasznot húzhatnak, Marosvásárhelyen a Fókusz Öko Központ egy fiatal tájépítész csapattal együttműködve már elkezdte a javaslatok kidolgozását. Például Marosvásárhely egyik problémája, hogy a legtöbb erdélyi várostól eltérően nem rendelkezik központi parkkal, pedig adott egy erre a célra nagyon alkalmas terület a valamikori Ritz-fürdő és a Maros jelenlegi medre között, a Maros túlsó partjára való kiterjesztés lehetőségével. A Fókusz Öko Központ már régebb is javasolta a terület parkosítását, sőt néhány hársfát is elültetett, de az akkori városvezetés érdektelensége és a terület bonyolult birtokviszonyai miatt a javaslat akkor nem került terítékre. Egy nagy központi park létrehozása történelmi jelentőségű fejlesztés lenne a város történetében, és megfelelne a jelenlegi igényeknek, ehhez (illetve egyéb természetközeli megoldások megvalósításához) szakmai segítséget nyújthatunk, amennyiben igény mutatkozik rá a hatóságok részéről.

Hajdu Zoltán

A központi park kialakítására javasolt terület