2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén is tart a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban

az országos mellrekonstrukciós alprogram, amely azoknak a pácienseknek szól, akik daganatos betegség miatt melleltávolítási műtéten estek át. 

A Maros Megyei Sürgősségi Kórház lapunkhoz eljuttatott közleménye értelmében a beavatkozást ingyenesen vehetik igénybe a páciensek az országos mellrekonstrukciós alprogram keretében, amelynek a költségeit – beleértve az mellprotézist is – az egészségbiztosító pénztár fedezi. A maszektómia (emlőeltávolító műtét) utáni mellrekonstrukció segít az érintett nőknek az önbizalom visszaszerzésében, illetve az életminőség javításában. Ahhoz, hogy egy páciens részesülhessen a mellrekonstrukciós beavatkozásban, vizsgálat végett egy, a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban dolgozó plasztikai sebészhez kell fordulnia. 

Az első, melldaganatra utaló jelek esetén a páciensek már jelentkezhetnek egy vizsgálatra a plasztikai sebészeten, hogy egy esetleges azonnali vagy távlati mellrekonstrukcióról döntést hozhasson egy általános sebészből, onkológusból, kórszövettani szakemberből, radiológusból és plasztikai sebészből álló szakembercsapat. Ezen vizsgálatok mindenike elérhető a megyei sürgősségi kórházban. 

Az elmúlt évben két páciensnek végeztek mellrekonstrukciót az országos alprogram keretében, amelybe a Maros Megyei Sürgősségi Kórház 2014-ben kapcsolódott be.