2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken Marosvásárhelyen elkezdődött az ARIEL 70. évfordulós ünnepségsorozat, amely június 7. és 15. között számos érdekes eseménnyel idézi fel az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház eltelt hét évtizedét. Pénteken megnyílt a Mesevásár, gyerekkoncertek is voltak, este a jubiláló társulat újra előadta Háy János Völgyhíd című ifjúsági színművét. Szombat déli attrakció a TeatRum Trapptop gólyalábas utcai előadása délben 12 órától a Rózsák terén. Folytatódik a Mesevásár is, és az ünnepre érkezett vendégegyüttesek közül a pécsi és a győri mutatkozik be.

Este 7 órára az Ariel Színház székhelyére várják az érdeklődőket. Két egykori jeles egyéniségéről emlékezik meg IN MEMORIAM Haller József/Lukácsy Ildikó című kiállításával az Ariel. Mindketten két évvel ezelőtt hunytak el, Haller 82, Lukácsy 60 évesen. 

Haller József nemzetközi hírnévnek örvendő képzőművész volt, stílusteremtő alkotásai négy évtizeden át határozták meg az egykori bábszínház előadásainak képi világát, köztük olyanokét, mint Az úrhatnám polgár, az Oh Rómeó… oh Júlia, A kék madár és számos más sikeres produkció, amelyek a gyermekek mellett a felnőttközönségnek is emlékezetes perceket, órákat szereztek. 

Lukácsy Ildikó 2003-tól volt az Ariel Színház festőművésze, emellett sok előadás színpadi és bábterveit készítette el. Ilyen volt A vitéz szabócska, A kis hableány, az Évszakok és még hosszasan lehetne sorolni. Az ezek nyújtotta élményeket igyekszik feleleveníteni a színház földszinti előcsarnokában és az emeleti térségben rendezett tárlat. Tervezője, Ungvári Kata képzőművész, kurátor a két báb- és díszlettervező munkáiból válogatva nyújt átfogó képet az általuk teremtett bábszínpadi, animációs látványvilágról, a bábukról, színpadképekről, egyéb összművészeti események tárgyi, dokumentációs és képi emlékeiről. Az emlékrendezvényen a két megidézett személyiség érdemeit, életművét Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja.

Haller József tervvázlata


A kis herceg, ahogy Haller József elképzelte


Lukácsy Ildikó színpadképe A kis hableánybólAz emberke tragédiája csapata (2013)