2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Avagy mi történik a Maros megyei diákszervezetekben?

Sokan vannak, akik a diákszövetségekben csak a szórakozás lehetőségét látják. Azonban ez csak az érem egyik oldala, hiszen ezeket az eseményeket meg is kell szervezni, amihez elengedhetetlen egy komoly csapatmunka. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a diákszervezetekben nem csak szórakozás van, rengeteg olyan programot találni, amire felnőttként is érdemes beülni. 

Öröm látni, hogy fiatalok időt és fáradságot nem kímélve olyan szervezeteket hoznak létre, mint az MDT, azaz a Maros Megyei Magyar Diáktanács.

De mi is az a megyei diáktanács? Az a szervezet, ami összegyűjti az adott megyében tevékenykedő diákszövetségeket, illetve azokban az iskolákban, ahol nincs ilyen diákszerveződés, azt segítenek elindítani. Amikor azt mondjuk, hogy Maros Megyei Diáktanács, akkor valóban a teljes megyére kell gondolni, hiszen az MDT-nek nemcsak marosvásárhelyi tagszervezetei vannak, hanem a megye több más városából is bekapcsolódtak iskolák. Folyamatosan várják a jelentkezéseket, és ahol kell, ott segítenek. Céljaik közé tartozik, hogy minden iskolában legyen egy jól működő diákszövetség.

A Maros Megyei Diáktanács 2018 decemberében jött létre, és a rögös út ellenére a szervezet második kongresszusán örömmel jelentették ki, hogy mostanra biztosak abban, hogy megtérül a befektetett munka. Két évvel az indulásuk után tagszervezeteik száma eléri a tízet. Továbbá már számos nagy volumenű rendezvényt szerveztek, mint például a diáknapok, az MDT-képzésnap vagy a MIÉRT-tel közösen szervezett Perpatvar. Ezenfelül részt vettek a Marosvásárhelyi Rádió Közösen kitakarítjuk! elnevezésű kezdeményezésében, mindezek mellett pedig megszervezték a Sikerkonferenciát, illetve ellátogattak Bukarestbe és Brüsszelbe is, ahol betekinthettek a politika színfalai mögé. A fiatalok kedvét a koronavírus-járvány sem vette el. Mivel nem tudtak a hagyományos formában eseményeket szervezni, átköltöztették azokat az online térbe, így valósulhatott meg például az álhírekről szóló beszélgetésük, ahova elhívták Szász Attilát és Kovács Pétert, a Marosvásárhelyi, illetve a Kolozsvári Rádió főszerkesztőit.

Mindezek mellett a szervezet egyik alappillére az érdekképviselet. Felszólalások árán és a politikumban való valós küzdelem során elérték azt, hogy a marosvásárhelyi diákoknak járó, több mint egy éve elmaradt ösztöndíjakat belefoglalják a város éves költségvetésébe. Ezek kifizetése elkezdődött, és már csak kevés olyan diák van, aki nem kapta meg az ösztöndíját.

Idén március 6-án megtartották az MDT II. kongresszust, amelyet a Kultúrpalota Kistermében szerveztek meg. Az esemény a tagszervezetek bemutatóival kezdődött, vagyis minden iskola képviselete beszámolt arról, hogy milyen rendezvényeket valósított meg az elmúlt egy évben. Ezt követte az MDT beszámolója az elmúlt két és fél évről, elmondták mindazt, ami meghatározta ezt az időszakot. Beszámoltak az örömökről, de nem rejtették véka alá a nehézségeket sem, illetve új célokat fogalmaztak meg, amelyek közül az egyik legfontosabb az, hogy egy nagy családként szeretnének működni. Lezárult egy korszak. Azok a tagok, akik keményen dolgoztak az esemény során, megkapták a szervezet Bernády-díját. Aztán az MDT vezetése átadta a stafétát. Kíváncsian várjuk, hogy miként fog alakulni a diáktanács jövője, de borítékolható, hogy még sok értékes esemény kapcsán fogjuk hallani a nevüket.

Az MDT leköszönő elnöksége 

Forrás: MDT Facebook-oldal