2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A csoport

Ecuador – Szenegál 1-2 (0-1)

Gólszerzők: Caicedo (68.), illetve Sarr (44., 11-esből), Koulibaly (70.).

A meccs elejétől érződött, hogy az afrikai együttes játszik győzelmi kényszerben a továbbjutást illetően. Ennek megfelelően a szünet előtti hajrában vezetést szerzett az Afrika-bajnok. A második félidőben váratlanul egyenlített Ecuador, sokáig viszont nem örülhettek a szurkolói, mert Szenegál azonnal visszavette a vezetést, és meg is nyerte a mérkőzést.


Hollandia – Katar 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Gakpo (26.), de Jong (49.).

A hollandok félgőzzel játszva is simán legyőzték Katart, amely képtelen volt veszélyt teremteni a rivális kapujánál. Az európai alakulat két győzelemmel és egy döntetlennel az A csoport első helyéről jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg a házigazda együttes három vereséggel búcsúzott. 


B csoport

Irán – Egyesült Államok 0-1 (0-1)

Gólszerző: Pulisic (38.).

Az amerikaiak legyőzték, ezzel megelőzték az irániakat, és a második helyen végeztek a B jelű kvartettben. A találkozót eldöntő találat az első félidő hajrájában született, egy szép támadás végén. A hajrában az irániak többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt.


Wales – Anglia 0-3 (0-0)

Gólszerző: Rashford (50., 68.), Foden (51.).

Játék, de lelkesedés tekintetében sem tudott ellenfele szintjére emelkedni a búcsúzó Wales: Marcus Rashford két, valamint Phil Foden egy találatával Anglia nyomasztó fölényben futballozva nyert, és a csoport első helyéről jutott tovább. Ellenfele pedig – egyetlen rúgott góllal és ugyancsak egyetlen szerzett ponttal – a csoport negyedik helyén végezve kiesett.


C csoport

Lengyelország – Argentína 0-2 (0-0)

Gólszerzők: Mac Allister (46.), Álvarez (68.).

Az argentin csapat az 1. perctől támadólag lépett fel, a lengyelek teljesen beszorultak a kapujuk elé, csak a védekezésre összpontosítottak, és kizárólag a kapusuknak köszönhették, hogy a találkozó nem dőlt el már az első 45 percben: Szczesny a 39. percben még Messi – videóbíró segítségével megítélt – büntetőjét is hárította. Szünet után azonban már ő is tehetetlennek bizonyult: a dél-amerikai csapat első akciójából gólt szerzett, majd a vezetés birtokában is nyomasztó fölényben játszott tovább, és rövidesen meg is duplázta előnyét. A kétgólos siker csoportelsőséget jelentett Argentínának, azonban a lengyelek is továbbmentek.


Szaúd-Arábia – Mexikó 1-2 (0-0)

Gólszerző: al-Davszari (95.), illetve, Martín (48.), Chávez (52.).

A győzelmi kényszerben lévő közép-amerikaiak játszottak gólratörőbben, az ázsiaiak jellemzően mélyen visszahúzva védekeztek és a kontrákban bíztak. Mexikó a fordulás után négy perc alatt két gólt is szerzett, de hiába került közel a továbbjutáshoz, több helyzetet nem tudott értékesíteni, csak lesgólig jutott. Sőt a szaúdiak a hosszabbításban szépítettek, ezzel elbúcsúztatták a mexikóiakat, akikkel legutóbb 1978-ban fordult elő, hogy nem jutottak tovább a csoportból.


D csoport

Ausztrália – Dánia 1-0 (0-0)

Gólszerző: Leckie (60.).

Az európai együttes meglehetősen idegesen futballozott, szokatlanul sok technikai hiba csúszott a támadásépítéseibe. Az ausztrálok ezt kihasználva gyors kontrákkal próbálkoztak, és egy mintaszerű ellenakcióból megszerezték a vezetést, amely végül számukra a biztos továbbjutást jelentette. Dánia egyetlen ponttal és egyetlen szerzett góllal búcsúzott a tornától, míg Ausztrália 2006 után, története során másodszor ünnepelhetett továbbjutást.


Tunézia – Franciaország 1-0 (0-0)

Gólszerző: Hazri (58.).

A már biztosan továbbjutó francia együttesben csupán Tchouaméni és Varane maradt a szombati, dánok elleni kezdőcsapatból, de így is kontrollálta a mérkőzést. Az ellenfelénél jóval motiváltabban kezdő tunéziai gárda így csak lesgólig jutott a szünet előtt. A második félidőben azonban nagyobb sebességre kapcsoltak az afrikaiak, és megszerezték a vezetést. A franciák behozták sztárjaikat, a hátra lévő időben uralták a játékot, azonban nem sikerült egyenlíteniük. Bár Griezmann a 8 perces ráadás végén betalált, a gólt videózás után érvénytelenítette a játékvezető.


E csoport

Japán – Spanyolország 2-1 (0-1)

Gólszerzők: Ricu (48.), Tanaka Ao (51.), illetve Morata (11.).

A japánok a spanyolok elleni összecsapáson korán hátrányba kerültek, de a második félidő elején gyors gólokkal – a második véleményes szituációban született – fordítottak, majd előnyüket megőrizve 2-1-re nyertek. Az ázsiai gárda ezzel óriási meglepetést okozott, hiszen korábban a kvartett másik korábbi világbajnokát, Németországot is legyőzte. Két sikerével első helyen lépett a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjébe, és hazaküldte Németországot.


Costa Rica – Németország 2-4 (0-1)

Gólszerzők: Tejeda (58.), J. Vargas (70.) illetve Gnabry (10.), Havertz (73.), (85.), Füllkrug (90+1.).

Németország sorozatban második tornáján búcsúzott a csoportkörben, a német sajtóban azóta egymást érik az elemzések és kritikák. A többi között felvetették, hogy a szivárvá-nyos karszalag ügynek talán mégsem kellett volna akkora feneket keríteni, főleg, hogy a játékosok többsége nem is érzett közösséget a dologgal. Costa Rica ellen ugyan viszonylag hamar vezetést szereztek, azonban nyolcgólos siker kellett volna a továbbjutáshoz, és ehhez már nem volt elegendő puskapor a tarsolyban. A közép-amerikaiak ráadásul fordítani is tudtak, s bár erre volt válaszuk Mülleréknek, sorsukat már nem kerülhették el.


F csoport

Horvátország – Belgium 0-0

A legutóbbi vb ezüst- és bronzérmesének összecsapásán óriási lendülettel kezdtek a négy évvel ezelőtt döntős horvátok, és már 10 másodperc elteltével veszélyeztették a 100. válogatottságát ünneplő Thibaut Courtois kapuját. A belgák túlélték a kezdeti horvát rohamokat, azonban kapura szinte teljesen veszélytelenek voltak. Csak szünet után váltak támadóbbá, azonban a sérüléséből visszatérő Romelu Lukaku közeli lövése a bal kapufán csattant, majd a hajrában közvetlen közelről hibázott. A belgák ezzel búcsúztak, Horvátország továbbment.


Kanada – Marokkó 1-2 (1-2)

Gólszerzők: Agerd (41. – öngól), illetve Zijes (4.), En-Nesziri (23.).

Az a csapat, amely megveri Belgiumot, és nem kap ki a horvátoktól, megérdemelten jut tovább egy világbajnoki csoportból. Marokkó ezt tette. Ugyan a 2018-as világbajnokság ezüst- és bronzérmese váratlanul súlytalannak bizonyult a mostani vb-n, de az afrikai gárda sikeréhez az is kellett, hogy ne ijedjen meg, és bátran focizzon. A Kanada elleni sikerével pedig Marokkó nem csupán továbbjutott, de meg is nyerte a csoportját. A 2-1-es eredményt már az első félidőben beállították a csapatok, a két afrikai gólra az észak-amerikai gárda a hajrában válaszolt. Szünet után az egyenlítéssel is megpróbálkoztak, de kapufánál tovább nem jutottak a kanadaiak.


G csoport

Brazília – Svájc 1-0 (0-0)

Gólszerző: Casemiro (83.).

Sokáig gyenge iramú mérkőzést produkált a brazil és a svájci együttes. Egyórai, nagyjából steril futball után ingott meg először az európaiak védelme, azonban Vinícius Jr. lesről lőtt gólt, így maradt a 0-0. A történtek azonban felrázták az ötszörös vb-aranyérmes brazil válogatottat, amely a hajrában egyértelműen ellenfele fölé kerekedett, és Casemiro révén megszerezte a győztes találatot.


Kamerun – Szerbia 3-3 (1-2)

Gólszerzők: Castelletto (29.), Aboubakar (64.), Choupo-Moting (66.), illetve Pavlovic (45+1.), S. Milinkovic-Savic (45+3.), A. Mitrovic (53.).

Fordulatos találkozó, amelyen  Kamerun jutott előnyhöz, majd a szerbek fordítottak, és 3-1-re is vezettek, az afrikaiak azonban egyenlítettek: az 55. percben pályára küldött Vincent Aboubakar két jó ütemű kiugrása két gólt eredményezett.


Kamerun – Brazília 1-0 (0-0)

Gólszerző: Aboubakar (90+2.).

Két sorozat is megszakadt ezen a mérkőzésen: egyrészt a brazilok 2021 nyara óta tartó veretlenségi sorozata – amikor 17 mérkőzésen nem találtak legyőzőre, legutóbbi kilenc mérkőzésüket pedig megnyerték – lett a múlté, Kamerun ugyanakkor kilenc vb-mérkőzés óta volt nyeretlen, ezeken nyolcszor kikapott, most azonban összejött a bravúros siker. A tartalékosan felálló dél-amerikaiak kissé alábecsülték ellenfelük képességeit, utolsó passzaikból rendszerint hiányzott a határozottság és a kreativitás, amikor pedig lövésig jutottak, pontatlanok voltak. A kameruniak az első és a második félidőt is egy-egy veszélyes fejessel zárták, míg azonban szünet előtt Ederson bravúrral mentett, a meccs hajrájában már tehetetlennek bizonyult a brazil kapus.


Szerbia – Svájc 2-3 (2-2)

Gólszerzők: A. Mitrovic (26.), Vlahovic (35.), illetve Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.).

Nyílt sisakos küzdelmet vívtak a felek, a középpályát szinte minden esetben azonnal átjátszották: az első találatot Shaqiri vitte be húsz perc után, de a szerbek gyorsan két góllal válaszoltak, Embolo azonban tett arról, hogy együttese ne legyen hátrányban a szünetben. A fordulás után újra Svájc szerzett vezetést, a szerbek pedig erre már nem tudtak válaszolni, inkább a sárga lapok gyűjtésében jeleskedtek. A ráadásban több tömegjelenet is kialakult a pályán, az utolsó fél óra leginkább ezekről maradt emlékezetes.


H csoport

Portugália – Uruguay 2-0 (0-0)

Gólszerző: Fernandes (54., 93. – a másodikat tizenegyesből).

A találkozó első fél ideje jobbára unalmas mezőnyjátékkal és több durva belépővel telt, egyik csapat sem tudta feltörni a másik védelmét. Fordulás után Bruno Fernandes szerencsés góljával megszerezték a vezetést a portugálok, a találatban vastagon benne volt a bal oldalról érkező labdára fejelni felugró Cristiano Ronaldo is, aki ugyan nem találta el a labdát, de megzavarta a kapust, így a játékszer érintetlenül a hosszú sarokba szállt. A hátrányba került uruguayiak ezután szerkezetet váltottak, és próbáltak támadóbb szellemben futballozni, Pellistri révén kapufát is lőttek, de nem sikerült betalálniuk, a hosszabbításban pedig Fernandes büntetője végleg eldöntötte a mérkőzést.


Koreai Köztársaság – Ghána 2-3 (0-2)

Gólszerzők: Cso (58., 61.), illetve Salisu (24.), Kudus (34., 68).

Gólgazdag mérkőzésen nyert a ghánai együttes a Koreai Köztársaság ellen. Az afrikaiaknak ez már a második olyan meccsük volt, amelyen öt találat születik. Ám míg a nyitókörben 3-2-re kikaptak, most ugyanilyen eredménnyel győztek.


Ghána – Uruguay 0-2 (0-2)

Gólszerző: De Arrascaeta (26., 32.).

Mindkét csapat búcsúzott a mérkőzés végén a világbajnokságtól, mert a dél-koreaiak mindkettejüknél jobbnak bizonyult. Igaz, Uruguaynál csak egy góllal, és azért a gólért a dél-amerikaiak mindent megtettek, a végén még a bírót is az öltözőbe kergették, amiért nem adott meg egy szerintük tiszta tizenegyest Cavani buktatásáért. Luis Suarez könnyes tekintetére még évekig emlékezni fogunk.


Koreai Köztársaság – Portugália 2-1 (1-1)

Gólszerzők: Kim Jung Kvon (27.), Hvang Hi Csan (91.), illetve Horta (5.).

Portugália nemigen stresszelte magát az utolsó mérkőzés miatt, kezdőjében csak Cristiano Ronaldo maradt meg hírmondónak az első két meccshez képest. Ezzel együtt is gyorsan vezetéshez jutott az európai együttes, a dél-koreaiak azonban nem zuhantak össze, gyorsaságukban bíztak. Mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de amíg Kim Szung Kjunak játékba is kellett avatkoznia, addig Diogo Costának nem akadt komoly védenivalója. Mégis kétszer utóbbi kapujába került a labda, mert a dél-koreai csapat pontrúgásai váratlanul sok veszélyt jelentettek, egy ilyent gólra is váltottak. Majd a hajrában egy gyors ellenakciót is sikerült eredményesen befejezni, ez pedig nemcsak győzelmet, de továbbjutást is jelentett számukra a csoportkörből.


Közlemény 7 órával korábban

A gázár emelésének előjele 7 órával korábban

Erről jut eszembe 7 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 7 órával korábban

Hírek 7 órával korábban

Széltündér, libbenő 7 órával korábban

Három a feszt! 7 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató