2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lejártak az online vizsgák

A diákok egy része a történelem során mindig megpróbált segítőeszközt használni a különböző felmérőkön és vizsgákon. Idén ebben különösen nagy segítség számukra, hogy a különféle ellenőrzések online zajlottak, hiszen a diákok jobban ismerik a digitális világ rejtelmeit, mint a tanárok. Így pedig könnyen ki tudták játszani a rendszert, sokféle forrásból tudtak inspirálódni vizsga közben. Természetesen voltak olyan tanárok, akik képesek voltak kiszűrni a próbálkozásokat vagy legalább egy részüket, de egyes oktatóknak fel sem tűnt, hogy a diákok nem csupán a saját tudásukat használják vizsga közben.

Összeállításunkban azon módszerek egy részét mutatjuk be, amelyeket a diákok használtak az idei vizsgákon, illetve azt, ahogyan a tanárok megpróbálták kiszűrni a csalást.


Teamviewer

A Teamviewer nem új program. A felhasználók kapnak egy számot, egy kódot, amit ha megadnak, egy másik számítógép rá tud csatlakozni a gépükre, és látja, hogy éppen mit csinálnak, mi van megjelenítve a kijelzőn. A fő felhasználási módja ennek a programnak az, hogy amennyiben valaki nem tud elvégezni egy adott műveletet a számítógépen, egy másik személy fellép rá, és elvégzi számára a beállításokat vagy magát a műveletet. Általában különböző vállalatokon belül a rendszergazdák élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen gyors megoldást kínál. Idén azonban a diákok is használták, a következőképpen: amikor az egyik diák vizsgázott, a másik fellépett Teamviewerrel a gépére, megnézte a tételt, ideiglenesen leállította a programot, majd kikereste a válaszokat az online tananyagból, azokat berakta egy külön dokumentumba, és megjelenítette a vizsgázó fél számítógépén. Így annak már csak annyi dolga maradt, hogy felírja a nevét, és beküldje a dolgozatot. A siker garantált volt.


Kütyük magas szintű használata

Voltak olyan tanárok, akik nem kérték, hogy vizsga közben legyen bekapcsolva a kamera, azonban – különböző programok segítségével – figyeltek arra, hogy a diákok ne tudjanak más programot megnyitni a háttérben, hogy onnan keressék ki a válaszokat, vagy egyszerűen az a program nem engedte, amiben a dolgozatot írták. 

Ennek ellenére a diákok könnyűszerrel tudtak puskázni, hiszen manapság a fiataloknak több eszközük van, és ha a számítógép mellett csak egy okostelefon áll rendelkezésre, az is bőven elég arra, hogy kikeressék a válaszokat. Ezenfelül pedig még ott van a jól ismert módszer, a füles. Ezt nem egy esetben használják a diákok a hagyományos vizsgákon. Ehhez csak egy barátra van szükség, aki diktálja a válaszokat telefonon, és a vizsgázónak csak annyi a feladata, hogy leírja. Felmerülhet a kérdés, hogy egy laikus hogyan tudja kikeresni a választ a tananyagból. Egyszerűen. Egy fájlba összetömörítik a teljes anyagot, és csak keresni kell, elég lenyomni a Ctrl+F billentyű- kombinációt, és beírni egy szót, a program kikeresi.

Még lehetne sorolni a puskázási lehetőségeket, de a tárházuk szinte végtelen. Ott van az ismert súgó, amikor valaki halkan diktálja a választ, vagy a szintén hagyományos „kipuskázom a könyvből” opció. 

Összességében elmondható, hogy az online vizsgáknál a puskázás lehetőségét teljes mértékben lehetetlen kizárni. Azonban a tanároknak van lehetősége csökkenteni a puskázás lehetőségét. Létezik egy felület, az exam.net, ami csak teljes képernyős módban jelenik meg, és ha a diák átlép egy másik ablakba, egyszerűen kidobja a vizsgából. Innen pedig már a tanár dönt, hogy visszaengedi-e vagy sem. A felület használata ingyenes és egyáltalán nem nehéz használni, lényegében úgy néz ki, mint egy Microsoft Word dokumentum. Ha a tanár használja ezt a felületet, és emellett a diákok bent kell legyenek egy Zoom-konferenciában bekapcsolt kamerával és mikrofonnal, akkor minimális a puskázás esélye. Egy egyszerűbb módszer pedig az lehet, hogy olyan kérdéseket tesz fel az oktató a vizsgán, ami nem másolható ki szóról szóra a tananyagból, olyanokat, ahol gondolkodni kell, persze ehhez szükséges a tananyag ismerete, de a diáknak arra már nem lenne ideje, hogy kikeresse az elméleti részt, leírja, és abból levezesse a megoldást. Egy másik megoldás az idő lehet, sok kérdés és pont annyi idő, hogy a diák tudjon rá válaszolni, amennyiben tanult, de arra már ne legyen ideje, hogy kimásolja a válaszokat. Ezekkel a módszerekkel is lehet minimalizálni a puskázás esélyét. Kizárni azonban teljes mértékben nem lehet. Amennyiben a jövőben még lesz online vizsgázás – reméljük, hogy nem lesz rá szükség –, ezekre érdemes odafigyelnie mind a diákoknak, mind a tanároknak.

Fotó: Nagy-Bodó Szilárd