2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia-kupa-győztes a Sepsi OSK

Megszerezte első fontos trófeáját a Sepsi OSK labdarúgócsapata, miután a Románia-kupa döntőjében 2-1-re legyőzte az FC Voluntari együttesét. És – hogy a marosvásárhelyi (pontosabban sáromberki) vonatkozásról is beszéljünk – a Fülöp testvérek harcát, akik mindketten csereként léptek pályára, ezúttal István nyerte.

A győzelemmel a háromszéki alakulat indulhat az Európa-konferencialigában, és nem kell már osztályozót játszania, amire amúgy szintén jogot szerzett az alsóház megnyerésével.

Cristiano Bergodi teljes egészében más csapattal kezdett, mint az utolsó bajnoki találkozón, amikor a kezdőembereit pihentette. A meccs a szokásos középpályás tapogatózással kezdődött, majd egy kicsit Voluntari vette át a kezdeményezést, és a 16. percben Dimitrov az utolsó pillanatban blokkolta Lopest az ötös sarkán. Az OSK középpályája azonban hirtelen ritmust váltott, és sorra érkeztek a mély labdák. A 20. percben Ștefănescu egy vonalból ugrott ki, a hálóba küldte a labdát, de a partjelző lest látott. Ha volt is, centiméterekben lehetett mérhető... Két perccel később azonban ugyanő már biztosan nem indult lesről, és Dumitrescu szemfüles passzából, szögből kilőtte a hosszú sarkot (1-0). Egy perccel később Tudorie növelhette volna az előnyt, de lövése nem volt elég erős és helyezett Popának. Voluntari nehezen ocsúdott fel és noha többet birtokolta a labdát, az OSK sokkal veszélyesebb akciókat vezetett, a 38. percben pedig  Ștefănescu 30 méterről lövésre szánta el magát – egyenesen a jobb felsőbe (2-0)…  A második félidőben folytatódott Voluntari mezőnyfölénye, elsőként Fülöp Loránd veszélyeztetett az 53. percben, de fejese mellészállt. Ugyanakkor az OSK akciói veszélyesebbnek tűntek, ám rendszerint elhaltak az utolsó passz előtt. A 61. percben Ștefănescu megpróbálkozott a mesterhármassal, az alapvonalhoz közeli szabadrúgást jobbról kapura csavarta, Popa azonban számított erre, és kiöklözte a labdát. A 66. percben Nemec rövid sarok mellé tartó fejesét Niczuly is szögletre tolta, míg a 75. percben Ștefănescu próbált emelni a Popa által elhagyott kapuba, de Tamaș a gólvonalról térddel hárított. A 81. percben Damașcan félollója az oldalhálóban kötött ki, a 88. percben Bălașa kapta röviden egy szabadrúgásból, erős lövése kevéssel mellé szállt. Az utolsó néhány percben, beleértve az öt perc hosszabbítást is, kicsit túlságosan kiengedett az OSK védelme, talán túl korán érezték győztesnek magukat, így Voluntari-nak több helyzete volt ebben az időszakban, mint egész meccsen. A 89. percben Nemec fejesét Niczuly bravúrral szögletre ütötte. A 90+3. percben Costin jó pozícióból keresztben ellőtte a kapu előtt, végül a 90+5. percben szépített is az ilfovi csapat: Merloi közeli lövését Niczuly a visszafutó Dumitrescuba ütötte, akiről a hálóba került a labda (2-1). Néhány másodperccel később azonban véget ért a mérkőzés.

A csapat ezernél is több szurkolóval együtt ünnepelte a sikert, a bukaresti sportsajtó pedig nagyítóval figyelte, miként viselkednek az OSK-szurkolók, tekintve az utóbbi időszakban felfokozott hangulatot, a hokisok székelyhimnusz-botrányát, a craiovai magyarellenes rigmusokat. A mérkőzés előtt a protokoll szerint eljátszott román himnusz alatt néhány fekete mezes „szurkoló” hátat fordított, amit máris felkaptak a botrányt azonnal kereső román sajtóorgánumok, amelyek megfeledkezni látszottak arról a mondásról, hogy ha valaki tiszteletet vár el, annak elsősorban tiszteletet kell adnia. Miközben Craiován a teljes lelátó gyalázta a magyarokat, a most hátat fordítók kevesen voltak, nem nehéz őket azonosítani. Az egészséges sepsiszentgyörgyi szurkolóközösségnek pedig ki kell vetnie őket magából.

Fotó: a Sepsi OSK közösségi oldala


Jegyzőkönyv

Labdarúgó-Románia-kupa, döntő: Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK – FC Voluntari 2-1 (2-0)

Bukarest, Giulești-stadion. Vezette: Sebastian Colțescu (Craiova) – Mircea Grigoriu (Bukarest), Sebastian Gheorghe (Suceava). Tartalék: George Găman (Craiova). Ellenőr: Irina Mîrț (Bukarest), Octavian Goga (Brassó).

Gólszerzők: Ștefănescu (22., 38.), illetve Dumitrescu (90+5. – öngól).

Sárga lap: Tamaș (42.), Lopes (50.), Rață (59.), Olawale (90+2.).

Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Bălașa, Mitrea, Dumitrescu, Păun, Eder, Aganović (80. Damașcan), Bărbuț (71. Golofca), Tudorie (71. Luckassen), Ștefănescu (84. Fülöp István).

FC Voluntari: Popa – Ciobotariu, Tamaș, Armaș, Ricardinho (64. Olawale), Rață, Droppa (75. Costin), Helder (46. Fülöp Loránd), Briceag (75. Vlad), Nemec, Lopes (86. Merloi).