2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hamarosan nyílik az Ana Gondozóház

Április végére tervezik az Ana Gondozóház megnyitását Marosvásárhelyen. A korábban panzióként működő épület átalakítása mintegy fél éve kezdődött el, a 16 férőhelyes, idősek ellátását biztosító otthon megnyitásához folyamatban van az engedélyek beszerzése. Az indulásról, a tervekről Bányai Annával, a gondozóház igazgatójával beszélgettünk. 


– Miért döntöttek úgy, hogy az Ana panziót gondozóházzá alakítják, megtartva ugyanakkor a nevét? 

 – Az Ana panzió tulajdonképpen két épületből áll. Az első, a nagyobb épület a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórházzal szemben található, míg a másik, a kisebb épület a December 22. úton, a város kijáratánál Marosszentgyörgy irányában. Utóbbiról van szó, ezt alakítjuk át idősek otthonává. Tavaly még Ana panzióként fogadta vendégeit, mára már az idősek igényei szerint rendeztük be az épületet. A munkálatok lassan befejeződnek, az engedélyeket is megszerezzük, a tényleges megnyitást április végére tervezzük. A Szentgyörgyi család ‘89 óta tevékenykedik az üzleti szférában, így részese lehettem nagyszüleim, szüleim sikereinek és kudarcainak. A gazdasági válság után jöttek a nehézségek, sokszor voltunk mélyponton. De jó öregapám, Gyula bácsi, öreganyám, Anna néni és szüleim is arra tanítottak, hogy minden körülmények között helyt kell állni. Férjemmel, Bányai Zsolttal közösen – figyelembe véve Maros megye turisztikai lehetőségeit, bízva az üzleti életben vendéglátósként szerzett tapasztalatunkban – arra a következtetésre jutottunk, hogy érdemes lenne egy idősotthont nyitni. Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz lesz az indulás, de bízunk benne, hogy az idő, a türelem és a fáradozás meghozza a gyümölcsét. Sokat gondolkoztunk, mi legyen a neve. Szerettünk volna a múltra is utalni, értem itt a család hagyományainak egyikét: a kislányom a 6. generációs Anna. Az is szempont volt, hogy megfogalmazzuk: fontosnak tartjuk a gondoskodást, a szakszerű ellátást, és nagy figyelmet szeretnénk fordítani arra, hogy otthonunk lakóinak kellemes környezetet, jó életkörülményeket teremtsünk. Így kapta az épület az Ana Gondozóház nevet.– Milyen szolgáltatásokat nyújt lakóinak, mi az a plusz, amivel versenyezni lehet más, elsősorban magánotthonokkal?

– Amikor még csak ötletszinten fogalmazódott meg a gondolat, sokat böngésztem a világhálót, jól bevált, kiválóan működő megoldásokat keresve. Úgy vélem, mint minden szakterületen, itt is nagyon fontos a tájékozódás. Nem ámítunk senkit, alapjában véve ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtjuk, mint a többi otthon: két- és háromszemélyes szobákban helyezzük el gondozottainkat, orvosi, illetve 24 órás nővéri felügyeletet biztosítunk számukra, naponta háromszori étkezést (igyekszünk biotermékeket is belefoglalni a menübe) és uzsonnát, tisztálkodási lehetőséget, mosodai tevékenységet, napi takarítást. Minden szoba saját fürdőszobával rendelkezik, a szobákban televíziókészülék van, és internethasználati lehetőség. Pluszszolgáltatásként megemlíteném az önkéntesek segítségét, a vallás gyakorlásának lehetőségét, és arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy időseink megőrizzék szellemi frissességüket, családias légkörben érezzék magukat. Fontosnak tartjuk az idősek iránti tiszteletet, megbecsülést, a rájuk figyelést. Lakóink hozzátartozói számára bizonyára megnyugtató, ha biztonságban tudják családtagjukat. Ugyanakkor szeretnénk a fiatal párok életét is megkönnyíteni, gondolok itt azokra, akik nyaralni, üdülni mennének, de nincs, aki átmenetileg gondozza az időseket. Fontosnak tartjuk, hogy mind lakóink, mind hozzátartozóik elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal. 

 – Köztudottan nagy a munkaerőhiány ezen a szakterületen. Sikerült-e megfelelően szakképzett személyzetet alkalmazni?

– Ez a 21. század egyik legnagyobb problémája. Nehéz szakképzett személyzetet találni, de megfelelő bérezéssel és emberséggel sikerül. Ma már nemcsak az anyagi megbecsülés fontos, hanem az is, hogy az alkalmazottak jó munkakörülmények között, jó munkahelyi légkörben dolgozzanak. Egyelőre többen érdeklődtek az állások iránt, jelentkezők is vannak. Természetesen számoltunk ezzel a nehézséggel, de bízunk benne, hogy sikerül megtalálni a megfelelő képzettségű, motivációjú embereket. 

– Távlati tervek? Igényelnek-e szakmai, anyagi támogatást, élnek-e a pályázati lehetőségekkel?

– Hosszú távon azt tervezzük, hogy több helyszínen indítsunk idősotthont. A pályázati lehetőségek mellett nem megyünk el, elsősorban a vajdaszentiványi Zichy-udvarház esetében látjuk érdemesnek támogatást igényelni. Az épület 60 százalékban készen áll, azt tervezzük, hogy 2020 végére  itt is megnyitjuk az idősek otthonát.