2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tavasz beköszöntével a természet és a fák mellett gyakran a lakásunk is virágba borul. A március nem csak az ébredő természet, a tavasz első jeleit hozza magával, hanem a különböző, szebbnél szebb színekben pompázó virágokat is. Március 8-a már hosszú ideje a nők napja, és közeledtét jól jelzik a forgalmas terekre kitelepülő utcai virágárusok.

A nemzetközi nőnapon a hölgyeket ünnepeljük. Eredete a 19. századba nyúlik vissza, és a nők jogaiért folytatott küzdelem napjára időzítették, majd jelentésében gazdagodva a tavasz és a fény ünnepévé, a nők (feleség, anya, barátnő) előtti tisztelgés napjává vált.

A nőnapi virág kiválasztása sokszor feladja a leckét az uraknak, így a továbbiakban különböző, alkalomhoz illő virágokat fogok bemutatni.

Még mielőtt elvesznénk a nőnapi virágkínálatban, érdemes megfontolni, hogy milyen szempontok alapján válasszunk növényt.

Ha cserepes növényt szeretnénk ajándékozni, akkor fontos tudni, hogy két típust különböztethetünk meg. Vannak a szobanövények, amelyeket értelemszerűen a lakásban érdemes tartani, valamint a kiültethető növények, a tipikus hagymás vagy töves növények, amelyek akár több éven át is megörvendeztethetik gazdájukat gyönyörű virágaikkal.

Végül megemlíthetjük a vágott virágokat vagy a virágcsokrokat is, amelyek élettartama ugyan nem olyan hosszú, de egy kis odafigyeléssel akár meg is duplázhatjuk.

Az időszakra legjellemzőbb cserepes szobanövények közé tartozik a korallvirág, a ciklámen, a fokföldi ibolya, a guzmánia, a vitorlavirág és az orchidea.

A korallvirág (Kalanchoe) 15-30 cm magasra megnövő pozsgás növény, mely többféle színben megtalálható; a legelterjedtebb szín ugyan a piros, de kapható sárga, narancssárga és rózsaszín virágokkal is. Könnyen alkalmazkodó növény, szereti a napfénnyel teli helyeket, de megél az árnyékosabb, sötétebb helyeken is. Fontos tudni, hogy kevesebb a vízigénye, figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, valamint virágzás után kicsi metszéssel egészen egyszerűen karbantarthatjuk.

Ciklámen

Fotók: Szigeti Botond


A 20-30 centiméter magasra megnövő ciklámen (Cyclamen) a vörös, rózsaszín, ciklámen és a fehér szín mellett a számos hibridnek köszönhetően különböző árnyalatokban és színekben pompázik. Gondozása nem túl bonyolult, egy kis odafigyeléssel több évig gyönyörű virágokat hoz majd. Világos helyen kell tartani, de nem szereti a közvetlen napfényt, és a meleg száraz helyeket sem. A megfelelő hőmérséklet számára a 10-15 Cesius-fok, az ennél hidegebbet csak rövid ideig viseli, mínusz fok esetén viszont megfagy. Eléggé érzékeny a megfelelő vízmennyiségre, igényli a rendszeres öntözést, jó, ha a talaja folyamatosan nedves. Az elszáradt leveleket és virágszárakat lehetőleg tőből távolítsuk el, és ne vágjuk, hanem szakítsuk le ezeket.

Jácint


A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) 6-15 cm magas növény, amely rengeteg színben megtalálható, a legjellemzőbbek viszont a kékeslila, a bíbor, a rózsaszín és néha a fehér változatai. Nem fényigényes, azonban a tűző naptól óvni kell, trópusi származása miatt a 20-22 Celsius-fokos hőmérsékletet kedveli. Figyeljünk, hogy ne öntözzük túl, és lehetőleg alulról öntözzük, elkerülve a tő és a gyökér rothadását.

Fokföldi ibolya


Ami a kiültethető növényeket illeti, ebben az időszakban nagyon elterjedt a nárcisz, a jácint, a primula, a tulipán és a minirózsa, amelyek megfelelően kiültetve a virágoskertben tovább bokrosodnak, a hagymások pedig új hagymácskákat hoznak.

A nárcisznak (Narcissus) leggyakrabban fehér, sárga vagy sárga-fehér, sárga-narancs színű a virágja. Fontos tudni, hogy a nárcisz tartósan nem nevelhető lakásban, ezért ha az elvirágzott növény hagymáját nem tudjuk a szabadba kiültetni, csak egyetlen szezonban gyönyörködhetünk benne. A hagyma kiültetésére még a fagyok előtt, körülbelül szeptember és november között sort kell keríteni.

Primula


A 10-30 centiméternyire megnövő jácint (Hyacinthus) a leggyakrabban rózsaszín, fehér, lila színekben fordul elő. Normál vízigényű, és a 16-18 Celsius-fokot kedveli, ellenáll a hidegnek is, de szüksége van a fényre. Elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat, és lehetőleg ültessük ki a hagymát a kertbe, ahol jobb esetben évekig megmarad. 

A primula vagy kankalin (Primula sp.) 10-40 cm közöttire nőhet, sok élénk színű létezik, például sárga, rózsaszín, lila vagy piros. A félárnyékos vagy árnyékos helyeket kedveli, magas a vízigénye, és a 10-15 Celsius-fok az ideális számára.

Korallvirág


Ha mégis úgy döntünk, hogy vágott virágot vásárolunk, fontos megjegyezni, hogy kis odafigyeléssel ezek élettartamát akár meg is duplázhatjuk. Elengedhetetlen, hogy mindennap cseréljük a vázában a vizet. Akár kétnaponta érdemes visszavágni a virág szárát körülbelül két centiméterrel, így biztosítva számára, hogy több vizet tudjon felvenni, valamint, hogy eltávolítsuk a virágot esetlegesen megtámadó baktériumokat.

Ne feledjék, a virágok a kiskertben és a lakásban, akár a tömbházban is egyaránt gyönyörűek!