2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-pandémia negyedik hulláma a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt is érinti, terveik szerint azonban az érvényben lévő közegészségügyi és járványvédelmi szabályok betartásával találkozhatnak az olvasás kedvelői egymással és leendő kedvenc köteteikkel. Ugyanígy sor kerül a töretlen népszerűségnek örvendő olvasás-népszerűsítő játékra is.

A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár gyermek- és ifjúsági programjainak keretében megszervezett Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő küldetése nem változott, céljuk továbbra is a kortárs irodalom népszerűsítése, az olvasóvá nevelés. Erre a vásárhelyi könyves szemle szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak.

A játékos vetélkedő ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy az olvasni szerető gyerekek és ifjak újabb igényes kortárs művekkel ismerkedjenek meg, illetve azok körében is felkeltse a nyomtatott betűk iránti érdeklődést, akik kevésbé szeretnek olvasni. A jelentkezőknek az olvasás-népszerűsítő játék szervezői által kijelölt műveket kell elolvasniuk, majd olyan játékos feladatokat megoldaniuk, amelyek lehetőséget biztosítanak az olvasói élmények megosztására.

A 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői idén is háromfős csapatok jelentkezését várják, osztályonként legtöbb két csapatot, a 4. osztályos, az 5–6. osztályos, a 7–8. osztályos, illetve 9–12. osztályos korosztályból. A korosztályok életkori sajátosságait és olvasói igényeit figyelembe véve a következő műveket jelölték olvasásra:

1. 4. osztály:

Alfonsín Gergely Edó: Izgemozga, Ábel Kiadó, 2020

2. 5–6. osztály:

Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város, Gutenberg Kiadó, 2020

3. 7–8. osztály:

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában, Cerkabella Könyvkiadó, 2021

4. 9–12. osztály:

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben, Pozsonyi Pagony Kft., 2021. 09. 11.

A csapatok szeptember 30-ig jelentkezhetnek, kategóriánként az alábbi e-mail-címeken: izgemozga@vasarhely.ro, vajonnagyi@vasarhely.ro, lemezbolt@vasarhely.ro, korhazazosztalyteremben@vasarhely.ro.

A jelentkezés módja: háromfős csapatok (osztályonként legfeljebb két csapat) nevezhetnek be, feltüntetve a részt vevő diákok nevét, évfolyamát, az iskola nevét, a felkészítő pedagógus nevét, telefonszámát és postacímét, valamint a csapat nevét.

Kategóriánként az első 15 jelentkező csapat az olvasásra kijelölt könyvet ajándékba kapja.

Nyolcnál több csapat jelentkezése esetén október végén előválogatásra kerül sor. Az elődöntő feladatlapjait október 18-án e-mailben kapják meg a csapatok. A kérdéseket november 2-áig kell megválaszolniuk. A döntőbe jutó csapatok névsorát november 7-én szintén e-mailben közlik a szervezők. A döntőbe jutó csapatok a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron találkoznak egy újabb játékra.

A vetélkedő támogatói: Maros Megye Tanácsa, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapítvány